Најновије вести

У Србији 275 нових случајева, још три особе преминуле

У Србији је у последња 24 сата код још 275 особа регистрован вирус корона, укупно 3.380, а преминуле су још три особе, укупно 74, саопштио је министар здравља Златибор Лончар.

 

Он је навео да је у последња 24 сата тестирано 2.159 особа, од којих је 275 било позитивно на Ковид 19.

Укупно је хоспитализовано 2.346 пацијената, а на респиратору је њих 145.

До данас у 15 сати укупно је тестирано 16.399 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У последња 24 сата преминуле су још три особе, две жене и један мушкарац, просека година 68,6.

Укупан број преминулих је 74, додао је Лончар.

Заражен је 441 здравствени радник, 258 хоспитализовано са средњом и тежом клиничком сликом, остали у привременим болницама.

У Србији зарежен 441 здравствени радник

У Србији је заражен корона вирусом 441 здравствени радник, од чега се 258 налази у болници са средњом и тежом клиничком сликом, док су остали у привременим болницама, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Што се тиче домова за старе, закључно са данашњим даном 32 корисника су позитивна и они су збринути, рекао је Лончар.

Такође, 13 запослених у тим домовина је заражено и они су збринути.

Лончар наоводи да је потврђено је да су у дому за старе у Смедереву преминуле две особе, али ни један нема потврде за присуство ковида19.

“Према информација из дома, корисник је имао обострану пнеумонију. Епидемиилошке екипе су тамо, предузете су све мере и оцекујемо резултате. Посебну пажњу обраћамо на домове за старе и све предузимамо да спрецицмо улзак короне у старачке домове”, додао је Лончар.

Од вируса корона оболело 27 деце, сви у добром стању

Министар здравља Златибор Лончар саопштио је данас да је вирусом корона заражено 27 деце.

“Оболело је 27 деце и налазе се на посматрању, сва су доброг стања”, рекао је Лончар одговарајући на питање пристигло путем електронске поште.

Њихово стање наставиће да се прати, додао је Лончар.

Позитивни са благом сликом биће смештани и у бање

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће позитивни на корона вирус са благим симптомима бити смештани и у специјалне болнице у бањским центрима, као што су Селтерс, неке у Војводини и друге.

Лончар каже да њихови капацитети одговарају свему што треба за такве болеснике и да је јасно да чим се зову специјалне болнице – да имају и потребан медицински кадар, а биће и појачани медицинским кадром, који је већ лечио позитивне на корону.

Министар је нагласио да је најважније да се код оних са благом сликом правовремено региструје промена здравственог стања или пад кисеоника у крви, стање плућа или крвне слике или нека друга промена, пошто неки људи не знају које све здравствене проблеме имају.

Зато је важно, истиче Лончар, да се смештају они са благим симптомима у привремене болнице, јер се њима тамо више пута дневно проверава сатурација – кисеоник у крви и снимају плућа.

“Морају сви да швате да није ничији хир да неко седи у приврменој болници, већ да свака на време препозната промена стања директно спасава живот. Ако видите код пацијента да је сатурација пала на 95 или 93 и на време одрегујете шансе за њега да преживи су много веће, него када падне на 80 или 70”.

Лончар истиче да је зато неопходан лекарски надзор и да сви треба да швате да привремене болнице, такође, спашавају живот људи.

Епидемиолог Предраг Кон је такође нагласио да када је пацијент са благом сликом у кућној изолацији одлаже одлазак код лекара и не може увек на време да примети промене у свом здравственом стању, док се у привременим болницама то прати на дневном нивоу и може да се спаси нечији живот или скрати лечење пацијента.

Подели на: