Најновије вести

У српским срединама на КиМ 15 новозаражених

У српским срединама на КиМ потврђено је 15 нових случајева заразе корона вирусом, па је укупан број инфицираних од почетка пандемије закључно са данашњим даном 134, саопштио је на данашњој конференцији за медије др Александар Антонијевић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици.

 

Од тог броја, 12 случајева је регистровано на северу Косова и Метохије, а троје заражених су из општина јужно од Ибра. По општинама, статистика изгледа овако: седморо позитивних је из Косовске Митровице, двоје из Звечана, двоје из Лепосавића и један пацијент је из Зубиног Потока. На југу, један заражени је из Грачанице, један са територије општине Пећ а један из Призрена.

Према речима др Антонијевића,поред петнаесторо поменутих, у Косовској Митровици још петоро људи је позитивно на корона вирус, али у питању су грађани са подручја централне Србије и они се не броје као заражени на Косову и Метохији.

Поред председника кризног штаба Александра Спирића, састанку су присуствовали директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек, епидемиолог Александар Антонијевић,заменица директора болнице др Даница Радомировић, директор Завода за јавно здравље у Косовској Митровици Милош Мирковић, директорица Дома здравља Косовска МИтровица др Миљана Николић и командир полиције Горан Живковић.

Од укупног броја оболелих, три пацијента су на лечењу у КБЦ Косовска Митровица док се остали налазе у кућној изолацији. Време изолације је 14 дана. Инфектолог у КБЦ-у Косовска Митровица др Даница Радомировић каже да су сви пацијенти са благом клиничком сликом и да се засад добро опорављају.

“Релаксирали смо се, живот мора да се врати у нормалу, али превентивне мере морају да се поштују, ношење маски, боравак не више од пет особа у затвореном и обавезна дистанца”, рекао је епидемиолог др Александар Антонијевић. Он је нагласио да треба очекивати пораст броја заражених, да тренутно нема разлога за претерану забринутост и нема места паници.

Због наглог пораста броја оболелих од вируса КОВИД 19, кризни штабови општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић су на заједничкој седници, а у циљу превенција ширења и сузбијања поменутог вируса донели следеће мере:

-Отказују се све активности које подразумевају окупљање већег броја људи, како на затвореном, тако и на отвореном простору ( окупљања, спортске догађаје, концерте, прославе, рад ноћних клубова и сл.).

-Ограничава се рад угоститељских објеката у поменутим општинама до 23 часа.

-Приликом обављања своје делатности власници угоститељских објеката у обавези су да поштују следеће мере на снази и то: потребно је да удаљеност столица буде минимум 1.5м, за столом могу да седе највише четири особе, осим ако нису у питању чланови исте породице, посетиоцима у сваком тренутку морају бити доступна средства за дезинфекцију, особље треба да буде опремљено заштитним маскама и рукавицама, забрањено је служење за шанком,сервирање прибора за ручавање треба обавити заједно са доставом поруџбине, мени треба да буде за једнократну употребу или такав да се може дезинфиковати након сваке употребе.

Моле се сви грађани да се придржавају мера које су донете у циљу сузбијања и ширења вируса.

Подели на: