Најновије вести

У српским срединама на КиМ повратак ђака у школске клупе следеће недеље

Основне школе, средње школе и предшколске установе на КиМ, које функционишу у српском образовном систему, почињу са радом 21.септембра, обавестила је представнике образовних установа начелница школске управе Министарства просвете Србије у Косовској Митровици Јасмина Дедић.

 

“Молимо вас да обавестите ученике, наставнике и родитеље да ће 21. 09. 2020. године основне и средње школе и предшколске установе на територији Косова и Метохије почети са радом у складу са Стручним упутством за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основној школи у школској 2020/2021. години, као и у складу са Стручним упутством за организовање и остваривање наставе непосредним путем и путем учења на даљину за средње школе у школској 2020/2021. години. Предшколске установе треба да се припреме за пријем деце за 21. 09. 2020. у складу са упутствима која су добиле“, наводи се у обавештењу Дедић представницима образовних установа.

Међутим, потврду ове информације нисмо успели да добијемо од начелнице Дедић, јер се није јављала на наше телефонске позиве.

У основним школама “Бранко Радичевић” и “Свети Сава” у Косовској Митровици, све је спремно за повратак ђака у школске клупе.

“По налогу Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, и по стручном упутству ресорног министарства, школа је дезинфикована и припремљена за наставу, ученике поделили у групе, као што од 1.септембра раде ученици у централној Србији, тако да се надам да ћемо врло брзо и ми кренути у школу, да ће се ђаци радовати”, каже  директор ОШ “Бранко Радичевић” Иван Запорожац.

И уколико деца од наредне недеље крену у школу, редовна настава ће се одвијати у комбинацији са онлајн наставом.

“По стручном упутству Министарства просвете, ученици од 1 до 4 разреда ће похађати наставу сваког дана, али ће бити подељени у групе А и Б. Група А ће имати четири часа дневно, а група Б након тога три часа дневно. Групе ће се од 1 до 4 разреда мењати током недеље. Што се тиче ученика од 5 до 8 разреда, и они ће се у одељењима поделити на две групе – група А ће ићи у понедељак, група Б у уторак, тако да ће ученици сваки други дан похађати наставу у учионици. Оним данима када нису у школским клупама, наставу ће похађати онлајн”, каже Запорожац.

Продужени боравак у школи “Бранко Радичевић” радиће ове године нешто другачије, наравно у корист родитеља, напомиње Запорожац и додаје да је за сада је пријављено око 60 ученика првог и у другог разреда.

“Пошто имамо групу А и Б, које похађају наставу у нижим разредима, продужени боравак ће морати да почне у 07.30 због ученика који похађају наставу у групи Б од 10.20, тако да ће родитељи бити мирни по том питању, ученици ће имати где да остану када не изводе наставу. Продужени боравак ће радити од 07.30 до 14.30”, објашњава Запорожац.

Директор основне школе “Свети Сава” у Косовској Митровици Милорад Јовановић, рекао је раније за Контакт Плус да су још од првог септембра спремни за редован почекат школске године, а у циљу заштите од ковида-19, урађене су све техничке и дезинфекционе активности.

И у овој школи деца се деле у групе А и Б, направљен је комплетан распоред, и очекује се да следеће недеље деца поново буду у школским клупама.

Ученици основних и средњих школа на КиМ, који наставу похађају у српском образовном систему, нису се вратили у школске клупе 1.септембра, за разлику од вршњака у централној Србији,већ је нова школска година почела онлајн наставом.

Одлука о одлагању редовног почетка наставе донета је, како је тада речено, због „лоше епидемиолошке ситуације“, уз напомену да ће се епидемиолошка ситуација пратити и да ће у складу са тим бити одлучено о почетку редовне наставе, иако се, према званичним подацима, број новоинфицираних коронавирусом смањује.

Из истих разлога и иста одлука донета је за предшколске установе.

Министар просвете Србије Младен Шарчевић изјавио је раније да ће почетак наставе у школама на КиМ „мало каснити“, а као разлог је, осим епидемиолошке ситуације, навео и то да „власт на Косову није кооперативна“.

У школама које функционишу по косовском образовном систему, након вишемесечне паузе, у понедељак, 14. септембра, почела је прва фаза нове школске године, уз обавезне мере заштите због актуелне пандемије коронавируса.

Подели на: