Најновије вести

У сусрет Видовдану

Концерт КУД-а ,,Копаоник,, из Лепосавића у Задужбини Илије Коларца у Београду.

Манифестација се одржава у организацији Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију.

Лепосавић, 21. Маја- У сусрет Видовдану, реномирано Културно уметничко друштво ,, Копаоник”, које је ушло у трећу деценију постојања и које се прославило наступима широм земље и иностранства, наступа у Задужбини Илије Коларца у Београду. Представиће се својим програмом ,,Повратак ишодишту”, којим потенцира заштиту српског културно нематеријалног наслеђа на Косову и Метохији.

-Наша мисија, између осталог, заснована је на очувању и развоју српског културног идентитета на Косову и Метохији. Зато и овај концерт, у организацији Министарстава за културу и информисање Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију, приређујемо уочи великог српског празника Видовдана са жељом презентовања нашег фолклора, песме и игре са простора Косова и Метохије, каже Ђорђе Лакушић, кореограф и уметнички директор КУД ,, Копаоник”.

Пројектом ,, Повратак ишодишту” КУД ,,Копаоник” из Лепосавића сабрало је свој рад на очувању народног королошког и музичког наслеђа уграђеног у српско културно –уметничко ставаралаштво. Тим поводом идата је и публикација у којој је обрађено једанаест локалитета , чему је предходио истраживачки рад на терену.

Тако је охрабрено становништво у српским срединама на Ки М да ради на очувању властитог културног наслеђа и тако омогући одржање српског националног и културног идентитета у нашој јужној покрајни. Управо кореографијама из једанасет локалитета представће се чланови овог КУД-а београдској публици.

В.В.

Подели на: