У таксама Приштине оличено безумље и мржња

– Не можемо да причамо о озбиљном пословању ако не можемо да обезбедимо континуирано снабдевање одређеним производом. Оно што такође морамо да урадимо јесте повећање хладњачарских и прерађивачких капацитета. И производња сточне хране је јако важна, истакао је за „Јединство” Бранимир Стојановић, државни секретар у Министарству привреде Србије

 

Крајем фебруара кренуо је организован пласман производа српских произвођача са Косова и Метохије на тржиште Новог Сада а уследиће и дистрибуција по осталим градовима централне Србије. За почетак, вина и производи земљорадничких задруга са простора Косова и Метохије  налазе се на рафовима продавница „Универекспорта“ у Новом Саду. Продаја производа са Косова и Метохије почела је посредством Универекспорта у Новом Саду,  једном од највећих трговинских ланаца у централној Србији. Ова мера је предузета после три месеца од објављивања такси од 100 одсто на робу из Србије коју је донео Рамуш Харадинај, премијер самопроглашеног Косова што је довело у крајње неповољан положај привреднике, трговце и српско становништво на Косову и Метохији. О овом потезу Министарства за привреду Републике Србије разговарали смо са државним секретаром овог Министарства Бранимиром Стојновићем.

  • Како сте замислили мере које би олакшале положај српског становништва на Косову и Метохији које је погођено увођењем таксе од 100 процената, у режији Рамуша Харадинаја, на робу која долази из Србије и БиХ?

– Ове акције које спроводимо нису реакција на неразумне идеструктивне мере из Приштине. Формирање Регионалне развојне агенције Косова и Метохије као и организован наступ произвођача на тржишту централне Србије је нешто на чему радимо већ годину дана. Практично су те иницијативе покренуте од тренутка када сам именован на место државног секретара у фебруару прошле године. Наравно, пуно је људи заслужно за ове резултате и много ће још заједничког труда и залагања бити потребно да остваримо ове иницијативе у пуном капацитету.

Оно што је важно нагласити, такса од 100% је довела до тога да тихи бојкот српских произвођача постане потпуно отворен, јер је антисрпска хистерија постала мејнстрим медија у Приштини. Тако да је тржиште за српске произвођаче са КиМ још затвореније ако је то уопште и могуће имајући у виду чињеницу да је и до сада албанско тржиште за српске произвођаче било скоро потпуно затворено.

  • Како је и у којем обиму кренуо пласман вина из Велике Хоче, сушеног воћа преко Земљорадничке задруге „Зубин Поток“ и пива из Бањске?

– Прве реакције тржишта су јако добре. То свакако не би требало да нас опусти или да нас наведе на закључак да је посао завршен. Заправо прави посао је тек почео. Ушли смо на терен, играмо утакмицу. Под повољнијим условима, уз одређене „привилегије“, али и даље морамо да играмо уткамицу. Наш крајњи циљ је да наши произвођачи могу да пронађу своје место на тржишту и да у одређеном тренутку у будућности заиграју сами без икаквих „протекција“, или повластица.

Неки производи су се јако брзо продали, одређени производи се нешто слабије продају због више цене али и ту тренутно имамо одређене недостатке које морамо отклонити. Наиме производи ЗЗ Зубин Поток, сушено воће је органског порекла. Међутим они данас немају сву потребну документацију да би могли да тај производ обележе као органски. Зато је сада појединим купцима та цена висока, јер не знају да је реч о сушеном воћу које је органско. Радимо на том проблему, људи који воде ЗЗ Зубин Поток раде на томе да добију све потребне сертификате и када се то заврши имаћемо те производе обележене онако као они и заслужују и каквог су квалитета.

 

Нешто што нећемо дозволити да се деси је такозвано „препакивање“ албанских производа у српске етикете, већ ћемо за сваки производ који се буде нашао у понуди Метохије гарантовати да је производен у српским малим фирмама и да по квалитету одговара и испуњава све стандарде.”

 

  • Који се још произвођачи припремају за продају робе на тржиште централне Србије, какви су планови?

– Пуно се људи јавља. Имамо различите производе. Неке од њих сигурно нећемо моћи да дистрибуирамо у Универекспорту, што не значи да их нећемо дистрибурати код неких других партнера, док сам за неке сасвим сигуран да ће бити места. Јавило се још винара из Велике Хоче и Ораховца, имамо пар произвођача цеђених сокова, мале произвођаче пива, произвођаче зимнице и друге.

Оно што је јако важно, мораћемо заједно да радимо на подизању капацитета тих малих произвођача. Не можемо да причамо о озбиљном пословању ако не можемо да обезбедимо континуирано снабдевање одређеним производом. Јако је важно да сви наши људи овоме прилазе крајње озбиљно и ми нећемо пристајати ни на какве импровизације јер импровизација не мења суштински ствари на терену.

  • „Метохија“ као државна фирма откупљује производе са КиМ и дистрибуира их преко Универекспорта у трговинске ланце по Србији. Какви су потенцијали у вези производње и  откупа већих количина пољопривредних и других производа српских произвођача са Косова  Метохије?

– Данас је велики проблем што је прерада основних пољопривредних производа на јако ниском нивоу. Такође проблем је и у структури пољопривредне производње јер данас је наша пољопривредна производња пре свега ратарска. Потребно је да развијемо воћарство и сточарство. На томе се интензивно ради. Канцеларија за КиМ је у протеклој години поделила велики број садница различитог воћа у свима општинама на КиМ. То ће свакако допринети да значајно промени структура у корист воћарске производње.

Оно што такође морамо да урадимо јесте повећање хладњачарских и прерађивачких капацитета. Такође производња сточне хране је јако важна. Ове делатности ће директно бити подржане од стране канцеларије за КиМ и верујем да ћемо заједнички успети да постигнемо одличне резултате.

  • Да ли се Срби са Косова и Метохије организованије боре за наступ на тржишта у централној Србији и да ли су у плану договори у вези тих послова?

– Метохија као државна фирма је кључна карика у том ланцу. Идеја је да Метохија буде дистрибутер тих производа, да преузме на себе ризик уговарања са трговинским ланцима. То је за мале произвођаче од огромног значаја. Тиме се смањује ризик за њих али је такође улога Метохије да контролише како квалитет тако и порекло производа. Нешто што нећемо дозволити да се деси је такозвано „препакивање“ албанских производа у српске етикете, већ ћемо за сваки производ који се буде нашао у понуди Метохије гарантовати да је производен у српским малим фирмама и да по квалитету одговара и испуњава све стандарде.

  • Који су циљеви и задаци Регионалне развојне агенције за Косово и Метохију коју сте формирали прошле године?

– РРА КиМ има за основни задатак да координира рад локалних самоуправа у вези економског развоја и да пружа логистичку подршку привредницима. Такође и да развија програме који за циљ имају повећање обима производње и квалитета код произвођача. Ових дана се спроводи „попис“ привредних потенцијала. Идеја је да направимо личне карте свих привредника на КиМ и да имамо једну базу података која ће бити доступна свим релевантним институцијама Републике Србије. На тај начин моћи ћемо лако да усмеравамо све акције и активности у будућности.

 

СА НЕПРАВДОМ СЕ РАЂАМО И УМИРЕМО НА КиМ

– Већ је постала и традиција да ни криви ни дужни плаћамо цену безумља оних који су силни и заштићени. Наше је да се са нашом државом и председником Вучићем боримо да се истина чује и да урадимо све што можемо на терену. А неправда и безумље је нешто што очекујемо и са чиме се рађамо и умиремо на овом простору. На нашу велику жалост тај урођени неправедни однос само је ретко био оспорен у реалном животу. И сваки пут када се десио позитиван помак био је изузетак или пука случајност, каже за „Јединство” Бранимир Стојановић.

 

  • Произвођачи са КиМ се жале на процедуру и административне препреке приликом трговине и пласмана робе. Да ли сте у  могућности да им око тога помажете?

– То је једна од основних улога. Да те помоћи није било сасвим је сигурно да се ни ови производи који су на полицама у Универекспорту данас тамо не би налазили.

  • Да ли је одржива економија која се сусреће са таквим неразумним препрекама, и како се та мера одражава на албанску популацију?

– Сви они који познају основне постулате модерне економије знају да је ово катастрофа за велики број албанских привредника. Од трговаца до произвођача. Јасно је само то да ће неки албански политички лидери из свега овога изаћи са већом подршком мећу најрадикалнијом популацијом на КиМ а сасвим је сигурно и дебљег џепа јер су, јавна је тајна, прављени договри ко ће коју робу и одакле да увози пре него су таксе и уведене.

  • Политичка мера Приштине у вези 100-постотних такси, како се показало у протекла три месеца, производи не само политичке већ и економске, социјалне, па и демографске и друге негативне ефекте по Србе који живе на Косову и Метохији. Да ли ипак очекујете повлачење  неразумних такси?

– Чињеница да се албанско, али и српско станивништво силом прилика, храни нездравије и скупље је нешто што албанске лидере не дотиче. Верујем да ће се наћи храбрости, мада то до сада није био случај, код неких Албанаца да се енергично супротставе безумљу и хистеричној мржњи која је данас оличена у таксама али и недавно усвојеној платформи за преговоре са Београдом.Са неправдм се рађамо и умиремо на КиМ.

– Већ је постала и традиција да ни криви ни дужни плаћамо цену безумља оних који су силни и заштићени. Наше је да се са нашом државом и председником Вучићем боримо да се истина чује и да урадимо све што можемо на терену. А неправда и безумље је нешто што очекујемо и са чиме се рађамо и умиремо на овом простору. На нашу велику жалост тај урођени неправедни однос само је ретко био оспорен у реалном животу. И сваки пут када се десио позитиван помак био је изузетак или пука случајност, рекао је за „Јединство“ Бранимир Стојановић.

С. Ђукић
Подели на: