Најновије вести

У Зубином Потоку одржана свечана академија „Велики рат на Косову и Метохији 1914 – 1918. Једини пут“

Свечана академија под називом „Велики рат на Косову и Метохији 1914 – 1918. Једини пут“ по режији и сценарију Јасмине Стоиљковић одржана је у Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку.

 

Поводом 100 година од ослобађања Косова и Метохије у Првом светском рату, Дом културе Грачаница и Народно позориште у Приштини са седиштем у Грачаници, организовали су Свечану академију “Велики рат на Косову и Метохији 1914-1918 ЈЕДИНИ ПУТ”.

“Академија је програмски усмерена на све важне догађаје из Првог светског рата на Косову и Метохији који су почели у јесен 1915. године када се војска, са краљем на челу и врховном командом, повлачила преко КиМ и даље преко Албаније. Обухваћен је и период окупације и наравно период ослобођења”, рекао је Александар Гуџић, уредник документарног и историјског програма у Дому културе Грачаница.

Програм Академије је специфично усмерен на све важне догађаје из Великог рата на КиМ.

“Тема је за мене била јако инспиративна. Драго ми је да сам имала прилику да се позабавим том материјом и да то, уз бројне сараднике, резултира тако како је резултирало”, изјавила је Јасмина Стоиљковић, глумица Народног позоришта Приштина.

У програму су учествовали доајени Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници, као и млађе колеге – глумци из позоришта у Гњилану, чланови КУД “Мокра Гора” као и ученици средње школе “Григорије Божовић” из Зубиног Потока.

Одржавање Свечане академије подржало је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Подели на: