Најновије вести

Убице и даље на слободи

Навршила се 21 година од убиства породице Столић у Обилићу

 

Трочлана породица Столић убијена је пре 21 годину у породичној кући у Обилићу. Супружници, осамдесетогодишњи Слободан и Радмила и њихов педесетогодишњи син Љубинко пронађени су у својој кући без знакова живота. Након њиховог убиства кућа је била запаљена, али тела нису изгорела.
Обдукцију је радио познати специјалиста за судску медицину др Саша Добричанин са страним колегама у обдукционом центру у Ораховцу. Према налазима обдукције, Столићи су убијени убодима ножева и ударцима тупим предметима. Утврђено је да је над њима сатима вршено насиље, па су тако патолози пронашли трагове скакања по несрећним људима, трагове ударања ципелом у пределу мошница и трбуха, као и да су им унутрашњи органи потпуно разорени. Радмили су, саопштио је тада др Добричанин, биле поломљене обе руке, а убијена је ударцем у потиљак. На слепоочници њеног супруга Слободана била је видљива рупа пречника шест центиметара као последица ударца тупим предметом у главу. Љубинко је задобио више ударца ножем у пределу срца.
Убиство породице Столић један је од најмонструознијих злочина над Србима на Косову и Метохији у присуству међународних снага. Др Добричанин је установио да су убијени највероватније металном шипком. Радмила и Слободан су пронађени у једној соби, док је њихов син Љубинко био у другој, и сви су били голи до појаса.
Овај злочин унео је додатни немир не само међу Србима у Обилићу већ и у другим местима. Протествујући због још једног зверског убиства дошло је до сукоба Срба и припадника косовске полиције у Грачаници и Обилићу.
Подсетимо, место злочина су истог јутра посетили тадашњи шеф УНМИК-а Михаел Штајнер и косовски премијер Бајрам Реџепи. Њихов долазак изазвао је бес окупљених Срба у дворишту породичне куће Столића, и нису им дозволили да обиђу само место злочина.
У Обилић је пре подне стигао и потпредседник Владе Србије Небојша Човић у пратњи члана председништва Скупштине Косова Гојка Савића, председника Скупштинског одбора Србије за Косово и Метохију Момчила Трајковића и патолога др Саше Добричанина.
Њих у двориште породичне куће Столић тада нису хтели да пусте припадници УНМИК и косовске полиције, као реципроцитет, јер Штајнеру и Реџепију Срби из Обилића нису дозволили улазак. После неколико сати исцрпљујућих разговора делегација Срба предвођена Небојшом Човићем ушла је у двориште, а др Добричанин је обишао место злочина.
-Овај акт директан је показатељ колико је безбедно на Косову, колика је слобода кретања. Не постоји ни једна реч разумевања за УНМИК. Ако та мисија овде представља цео свет, и ако тај свет не може једну зону на кугли земаљској која се зове Косово и Метохија да доведе у ред, онда би требало да се запитамо о чему се овде ради, рекао је тада Човић.
Након тога уследила су бројна реаговања релевантних појединаца и институција на Косову и Метохији, али и остатку земље. Било је и позива да се напусте тадашње привремене институције у Приштини. Свирепо убиство породице Столић најоштрије су тада осудили и Епархија рашко-призренска и Српско национално веће КиМ рекавши да то ”гнусно убиство невиних цивила представља још један у низу злочина којима албански екстремисти и терористи покушавају да протерају преостале Србе са Косова и Метохије”.
Овај злочин је за последицу имао исељавање преосталих Срба у Обилићу, јер су се плашили да им се не догоди слична судбина. Како су тада сведочили Срби у Обилићу, Столићи су трпели огроман притисак Албанаца да продају своју кућу и имање.
Да кажемо и да је УНМИК тада понудио награду од 50 хиљада евра за информацију о убици. Међутим, починиоци овог монструозног убиства никада нису пронађени а услед недостатка доказа истрага је обустављена.
На годишњицу убиства Столића, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић подсетио је да за њихово убиство нико није одговарао и да је политика некажњивости злочина над Србима и дан-данас жива у Приштини.
“За ово зверство над недужним Србима нико није одговарао, убице ходају некажњено, као што је политика некажњивости злочина над Србима и дан-данас жива у Приштини, а негирање српског страдања и ново угњетавање константа је политике Аљбина Куртија”, написао је Петковић на друштвеној мрежи Икс.   М.Ч.

Подели на: