Најновије вести

Убили сте правду, али истина живи

Обележен Светски дан слободе медија

Удружење новинара Србије са својим огранцима Друштвом новинара Војводине у Новом Саду и Друштвом новинара КиМ у Грачаници, обележили су  Светски дан слободе медија традиционалном акцијом Пет минута громогласне тишине.
Скуп новинара испред  уметничке инсталације ”МИСИНГ” у дворишту Дома културе у Грачаници почео је минутом ћутања за страдале у ОШ”Владислав Рибникар” у Београду и дан после. а потом је прочитан проглас УНС-а.
О слободи медија и положају новинара и медијских радника говорили су председник УНС-а Живојин Ракочевић и председница огранка на КиМ Ивана Вановец.
-Данас је троструко несрећан дан. Велики петак, трагичан дан за човечанство и хришћанство. Уједно је и годишњица страшних несрећа које су нам се догодиле у школи у Београду и дан касније. Данас је, слободно можемо рећи, годишњица и црни дан за професију којом се бавимо, рекао је Ракочевић и наставио:
Има ли икаквог смисла рећи да је данас црни дан ове професије, ако знамо да се читава једна заједница, читава једна професија плаши употребе свог матерњег језика на Косову и Метохији. После 20 година шватамо да неке наше колеге праве ревизију трагичних догађаја 17. марта, као да се ништа није догодило. Али са овог места, иза овог споменика где су наше колеге ми поручујемо свима који су трагично нарушавали дијалог и истину, који су заборавили да је Славко Ћурувија професионалац и човек, и ослободили све оне који су одговорни, да нећемо одустати. Новинари знају како је понекад трагично радити за истину, али морамо истовремено бити поносни што за ту истину радимо. Са овог места и са свих места, из Новог Сада, и из свих редакција морамо гласно рећи оно што протеклих месеци понављамо: Убили сте правду, али истина живи!
Председница огранка УНС-а на КиМ Ивана Вановац казала је да сваке године 3. маја петоминутном громогласном тишином све редакције обележавају Светски дан слободе медија.
-Постоји једна тишина која је громогласнија од те петоминутне која овлада медијима макар на овај један дан, а то је та једна тишина у којој се догађа медијима на Косову, све што им се догађа. То је тишина из које законодавац покушава да ћутке донесе неки закон који ће фактички значити готово па нестанак српских медија на КиМ. Много је тишина у којима живимо. Најстрашнија је она у коју нас гура целокупан систем када одбија да тражи судбину несталих, убијених и киднапованих. Све су то тишине против којих ћемо се ми борити, докле год нас овде има. Постоји само једна бука, то је бука политичког система на КиМ, али ми то не разумемо зато што често немамо превод, казала је Вановец.
У холу Дома културе у Грачаници изложене су све новинарске награде ”Црни божур” које последњих 10 година додељује огранак УНС-а на КиМ институцијама или појединцима за најлошију сарадњу са медијима, а за које се добитници не појављују да их приме.
Поводом Светског дана слободе медија прочитан је и проглас Удружења новинара Србије.
М.Ч.
Подели на: