Ублажавање мера тест личне одговорности грађана

У Инфективној клиници КЦС тренутно је 80 пацијената заражених коронавирусом, од чега је на одељењу интензивне неге осморо, а на респираторима троје, изјавио је данас директор клинике Горан Стевановић и додао да је ситуација релативно мирна, иако је у последњих 48 сати забележен лагани пораст.

 

Стевановић је рекао да се не може рећи да се епидемија завршила, већ је ово период смиривања и прилика за предах, док је ублажавање мера тест наше заједничке одговорности.

Он је потврдио да су разлике у ставовима у вези са ублажавањем мера током првомајског викенда постојале, јер је нормално да су лекари клиничари опрезнији од епидемиолога и додао да ће претерано велико ослобађање сигурно резултирати повећањем броја оболелих.

“Попуштање мера није крај епидемије, него смо само са рестриктивних мера прешли на причу о самоодговорности грађана, надамо се да су грађани шватили колико је озбиљна болест и да ће преузети личну одговорност”, рекао је он.

Он је додао да, као човек који воли свој народ, верује у грађане и у њихову одговорност.

“Мислим да су грађани шватили о чему се ради и да ће се понашати како треба, како би могли да наставимо да живимо, а да немамо претерано велики број оболеллих”, рекао је он.

Стевановић је рекао да се о снази вируса може причати тек кад све прође и ураде се истраживања и додао да је истина да је сада већи број болесника са лакшом клиничком сликом.

Подели на: