Најновије вести

Учешће сликара са целог Балкана

Једанаеста ликовна колонија ,,Копаоник,,у Лепосавићу.

 

На колонији учествује четрнаест сликара, а поједини сликари долазе нам годинама, па су ту као наши велики пријатељи,каже између осталог, Иван Вучковић, радник у служби информисања Центра за културу ”Сава Дечанаћ’у Лепосавићу, који је организатор ове културне манифестације. Све слике које настану на овој колонији биће изложене у галерији Центра за културу и до краја године моћи ће да их погледају љубитељи ликовне уметности.
Лепосавић, 7. Новембра- Прва недеља новембра, традиционално, термин је за одржавање ликовне колоније ”Копаоник” у Лепосавићу. Тако се и ушло у другу деценију одржавања ове колоније, а ове године ово је једанаеста по реду. Колонија се затвара 9. новембра, када ће бити и уприличина и изложба свих радова који настају на овој колонији.
-Ове године на колонији учествује четрнаест сликара са простора целог Балкана, дошли су нам сликари из централне Србије, Републике Српске, Црне Горе, Бугарске, тако да колонија има међународни карактер. Ми се као домаћини трудимо да им покажемо наш карај и створимо све услове за рад и стварање овде у галерији Центра за културу, а многи од њих се годинама овде враћају, тако да нам долазе и као велики пријатељи, каже Иван Вучковић, запослен у служби за информисање Центра за културу у Лепосавићу.
Један од сликара на колонији је Владета Делетић из Костолца. Каже да радо долази на ову колонију, јер је увек радо дочекан, а атмосфера на колонији је веома позитивна, тако да овде увек сретне драге пријатеље, колеге који су такође дугогодишњи учесници ове Колоније.
-Што се тиче мог сликарства, каже Делетић, ја сам самоуки сликар, а дар према ликовној уметности препознао сам од детињства. Мени импонује рад на овој колонији, овде на Косову и Метохији и увек стварам осећајући миље поднебља где се налазим. Насликао сам овде већ три слике, једна представаља девојку у народној ношњи, као део културне баштине, друга је савремено виђење односа у друштву, а на трећој слици још радим. Моја инспирација је углавном човек и његова улога у друштву.
Говорећи о темама које га у последње време окупирају, Делетић каже, да га умногоме иритирају савремени токови, дешавања у друштву су таква да губимо на ауторитету, нагла[ава то користим као подлогу за даље решење израза слике.
– Ја, као човек у зрелим годинама, прошао сам много тога, много промена друштвених система у овој земљи, али сигуран сам да уметност увек представља слику друштва. Култура живљења је образац за сва времена, морамо више радити на колективном духу и у свему томе најважније је остати човек, поручује Делетић, чије слике управо одражавају једну социјалну димензију виђења појединца и његовог односа у друштву.
Миљана Драшковић је сликарка из Ужица, која је први пут на овој ликовној Колонији, каже да је четири године била учесница ликовне Колоније ,,Соколица,,али у Лепосавићу није до сада била. О утисцима са ове Колоније каже, ‘’прија ми једна опуштена атмосфера, једна енергија међу нама овде, ми смо сви овде преко целог дана до касно у ноћ, сликамо, правимо паузе, дружимо се…’’, каже Драшковићева.
Ова сликарка ради два велика платна, женске актове.
– Људска фигура је увек најчистији, најизазовнији И најистининитији ликовни мотив, тако сам се вратила мало сопстевеном бићу и овај пут се представљам тиме, каже сликарка.
Погодило се да ових дана ова сликарка обележава свој јубилеј тридесте година рада.
-Да,ових дана новембра месеца 1989 године први пут сам
излагала на колективниј изложби у ужичком Народном музеју и ових дана славим тридесет година уметничког рада. Било је много тога ових тридесет година, ако хоћемо у бројкама било је четрдесет три самосталне изложбе у земљи и иностранству, преко триста колективних, много учешћа на Ликовним колонијама, на добротворним аукцијама, било је много слика, много добрих слика надам се, каже сликарка Миљана.
На питање, да ли би опет исто, недвосмислено ова афирмисана уметница одговара, наравно, сигурно, још сигурније. Иако је у статус слободног уметника, каже да наде за уметност има и увек је мора бити.
– Млади људи наравно са више сензибилитета осећају модерна времена, док ми уметници у неким годинама, морамо сликати на тај начин, да то буде одраз времена у којем живимо. Најбитнији је крајњи резултат, а мотив и пут којим долазимо до слике, то је потпуно индивидуално виђење, каже Драшковићева, додајући да у будућности жели да ради само боље и више.
Говорећи о својој инспирацији, сликарка наглашава да је окупира тема дома. ‘’ Дом као кућа, као центар света за сваког од нас. То су сва она места која сам ја у свом животу могла препознати као свој дом, затим одраз огледала, као култног предмета, уједно магијског предмета. У последње време у атељеу радим слике са темом нашег материјалног наслеђа, кудеља, преслица, ћилим, ти народни мотиве су посебно инспиративни, враћају у историју…
Као закључак се намеће да оно што ова сликарка ради то је њена лична карта, њен одраз.
– Потпуно се слажем са овим закључком, јер слика говори о аутору, то су његове идеје, одраз и добро је што је тако, јер да није не би ваљало, каже сликарка Миљана.
Све слике које у седам дана трајања Колоније буду настале биће изложене у галерији Центра за културу, а изложба ће бити отворена месец дана за све љубитеље ликовне уметности. Уз то биће награђен најбољи сликар, коме ће бити уручена повеља Саве Дечанца и биста овог великана наше историје, по којем Центар за културу у Лепосавићу носи име.

В. Вукојевић

Подели на: