Најновије вести

Уметник ослобођене индивидуалности

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА СЛИКА И ЦРТЕЖА ГОРАНА МИХАЈЛОВИЋА У ГРАЧАНИЦИ

 

Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности Приштина- Грачаница организују отварање самосталне изложбе слика и цртежа Горана Михајловића “Пејзажи безнађа” .
Горан Михајловић је рођен у Гњилану 1979. године. Дипломирао је 2008. године на Нишком универзитету, смер дизајн и пројектовање текстила. Постдипломске студије из области сликарства завршио је 2015. године на АЛУ у Београду у класи професора Саше Филиповића и стекао звање мастер – ликовни уметник. Самостално је излагао осам пута. Учествовао је на више колективних изложби и колонија. У Смедеревској Паланци је 2016. освојио Прво место на Другом међународном бијеналу у уметничком цртежу. Ради као наставник ликовне културе у основној школи „Вук Караџић“ у свом родном крају.
„ Он је уметник ослобођене индивидуалности чији простор слике представља визуелизацију односа човека и природе, два света једног универзума. Уздизање пејзажа у област симболичког постиже уклањањем демаркационих стега у потезу. Богатство имагинације и слобода промишљања творе моћне асоцијативне композиције, призоре из окружења, посебно апстраховане пејзаже Шар планине, која је чини се главна мотивско-значењска раван овог циклуса. Изразита Михајловићева индивидуалност пулсира својим ритмом, то није поетика завичајне носталгије и романтичарских крајолика. Са друге стране није ни какофонија ужаса, већ поетика личне исповести, духа у сталном трагању неснађеног у простору и времену злом, што нас окружује и спутава”, пише о поетици Михајловића, Небојша Јевтић, историчар уметности.
Отварање изложбе је у понедељак 28. фебруара 2022. у 19 часова у Галерији Дома културе Грачаница .
Покровитељ изложбе је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.
С.Ђукић

Подели на: