Најновије вести

Умотворине сличне народним изрекама

НОВА КЊИГА ВИДОСАВЕ АРСЕНИЈЕВИЋ „НЕОПОЗИВА ХАРИЗМА“

 

Видосава „ослушкује људе око себе“ и узима оно што јој треба како би оформила израз који делује као народна мудрост
Песникиња, правница и афористичар Видосава Арсенијевић која живи годинама на релацији Косовска Митровица Лепосавић се у време короне латила писања афоризама јер је то за њу у том периоду био најбољи начин да се литерарно изрази. Она је од оних стваралаца који не воле превише да се експонирају јер је скормност у духу њеног православног начина живота и рада. Више воли да о њој говоре и да се читају њене књиге него да их бесомучно промовише на песничким вечерима. Најновију књигу унасловила је са „Неопозива харизма“ и објавила је ове године. То је једна несвакидашња збирка афоризама срочених на бази моралних начела, на савременом језику и у савременом духу. Видосава Арсенијевић воли да подстакне читаоца на размишљање и тумачење њене поезије и њених афоризама. Књига „Неопозива харизма“ написана је на око сто страна.
Ауторка је ову књигу посветила унуки, Дражесној Елени, која јој је, у време изолације у пандемији вируса корона, неодољиво недостајала.
Рецензент књиге „Неопозива харизма“ Живадин К. Митровић примећује да Видосава „ослушкује људе око себе“ и да узима оно што јој треба како би оформила израз који делује као народна мудрост. Управо је вештина ауторке у томе да искази стварају утисак као да их је народ кроз векове брусио. -По свом карактеру, ови искази, налик на народне мудрости које наши људи често користе, најчешће се обраћају Богу. Бога призивају веру јући и неверујући људи у различитим приликама. Ослушкујући, ауторка прилагођава ту мудрост свом сензибилитету, који није далеко од народног. Моралне поуке такође су заступљене у овим исказима, као и животни савети у кратким реченицама. Лексика почесто старинског призвука доприноси поетичности ауторкиних исказа, каже Живадин К. Митровић.
Језик и стил у књизи „Неопозива харизма“ често изискује помињање Бога, па тако и у афоризму „Попусти Боже, нико Ти ништа не може“, „Човек никад није сам – Богом је дан“. А мисао „Неодрециву харизму српском народу Косово даје“ може се претпоставити и харизматичној, духовно и литерарно даровитој Видосави Арсенијевић, као једном убедљивом представнику српског народа са Косова и Метохије који својим талентима привлачи пажњу. Јер „речи говоре, а примери привлаче“.
Запажене су и неке емотивне мисли у књизи као што су: „Твоја с ам нота, суживотна композиција“, „Буди ту, спотаћи ћеш се у сну“, „Моје очи твоје су ноћи – заноћи“, „Латентна је линија од љубави до гордости“… И неки афоризми који садрже правне речи и изразе које у својој правној струци никако није могла да избегне. То су, на пример „Неопозиви су докази! Недоказано ван правне снаге стави“. Тешко томе ко истину изговорно прећути, обелоданиће га јауци“…
Све у свему нова књига Видосаве Арсенијевић „Неопозива харизма“ је изрека и умотворина, молитва и поука.
С.Ђукић

Подели на: