Најновије вести

Упркос забрани Албанци граде пут поред манастира

 – Друштво које не поштује сопствене законе и судове није у стању да гарантује икакав споразум – поручује игуман Сава Јањић

 

Епископ рашко-призренски Теодосије и игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић, разговарали су, у четвртак 18. јуна, у Приштини, са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком, а на састанку, како је саопштио игуман Сава Јањић, изнели су дубоку забринутост за будућност народа и наслеђа СПЦ на Косову и Метохији. Архимандрит Сава Јањић је оценио да упорно одбијање косовских институција да четири године изврше одлуку Уставног суда о признању власништва манастиру над 24 хектара земље је показатељ да се правда селективно спроводи. – Друштво које не поштује сопствене законе и судове није у стању да гарантује икакав споразум – поручио је Јањић. – И поред неких добрих закона и судских одлука, косовске власти настављају да их крше и тако угрожавају наше објекте посебно манастир Високи Дечани – упозорио је Јањић.

– Међународни представници на КиМ су на основу правних анализа ЕУ и ОЕБС-а јасно дали до знања да је градња магистралног пута поред манастира Дечани незаконита. Одбијање власти да направе обилазницу око заштићене зоне представља велику претњу очувању манастира, УНЕСКО споменика – нагласио је Јањић. Игуман манастира Високи Дечани је истакао да Високи Дечани, косовски закон и међународна заједница сами по себи нису против изградње пута ка Црној Гори. – Путеви повезују људе. Једини пут према напред је изградња пута који ће заобићи зграду манастира како то предлажу стручњаци – поручио је Јањић. Он је навео да Закон о специјалним заштићеним зонама око културних знаменитости јасно забрањује, између осталог, изградњу транзитних путева, као и било којих активности које могу променити амбијент мира и природне лепоте.

– Дакле, чак и ако се Манастир не противи тој идеји, то би било противзаконито – поручује Јањић. Он је навео и мишљење правних стручњака ЕУ и ОЕБС-а, да изградња транзитног међународног пута поред манастира Дечани је противзаконита.

– Одбијање косовских власти да граде обилазну руту изван Специјално заштићене зоне је опасност за заштиту манастира који је под заштитом УНЕСК-а – поручио је игуман манастира Високи Дечани. У уторак, 16. јуна, је свечано обележено асфалтирање прве деонице пута Дечане – Плав. Премијер Косова Авдулах Хоти присуствовао је церемонији поводом отварања, а овај поступак изазвао је и реакцију Српске листе и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића. Приштина је 2014. године донела одлуку о градњи пута Дечане – Плав ван Специјалне зоне, дужине 30 километара и вредности 12 милиона еура које је обезбедила ЕУ. Пут Дечани – Плав почео је свечано да се ради 25. септембра 2014. године а кроз долину Лоћанске Бистрице, 17 километара даље од манастира Високи Дечани. Председник општине Плав Орхан Шахмановић свечано је отворио радове на изградњи пута са косовским тадашњим премијером Хашимом Тачијем и председником општине Дечане, Расимом Сељмањом. Међутим, општина Дечане је променила одлуку и без плана 24. маја 2018. године почела градњу пута, поред манастира Високи Дечани и поред Дечанске Бистрице, кроз заштићену Специјалну зону. Дана 19. маја 2016. године, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље. Одлука је довела до опречних реакција у косовском друштву, најнегативнијих управо од стране општинског руководства у Дечанима који одбијају да примене одлуку суда и земљу у катастру заведу као манастирску. Манастиру Високи Дечани 1946. године је конфисковано 700 хектара земље. Србија 1997. године враћа манастиру 24 хектара, што заједно са двадесетак хектара, колико је манастир имао до тада, чини 55 хектара земље. Враћених 24 хектара је редовно убележено у катастар, али их након 1999. године власт у Дечанима не признаје. З. Влашковић

Подели на: