Најновије вести

Уредник Фигароа: Макрон неће вршити притисак на Србију да призна Косово

Председник Француске Емануел Макрон показао је да жели да преузме иницијативу и да направи нове кораке у решавању косовског питања, изјавио је уредник париског Фигароа Жан Кристоф Буисон.

 

“Француска је признала независно Косово, али Макрон неће вршити притисак на Србију да то учини све док Срби у тој покрајини не буду потпуно равноправни са Албанцима, све док не буду уживали у свим правима, дон не буду живели у миру и безбедно”, рекао је уредник чувеног париског магазина.

Долазак председника Француске Емануела Макрона у Србију је, како наводи, обнављање сарадње коју је започео председник Ширак након пада Милошевићa.

Везе између две државе од 2000. године су јаке и стабилне на културолошком нивоу.

Велики пријатељ Србије, чији лични мото јесте да покаже свету да је неправедан према нашој земљи, изазвао је бурне реакције текстом у Фигароу, након обележавања стоте годишњице примирја у Првом светском рату, када је критиковао протокол Јелисејске палате због распореда седења председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија на главној бини. То је био скандал који Макрон није желео да коментарише.

“Мислим да ће ова посета покушати да тај инцидент изглади и поправи”, истиче Буисон.

Он додаје да Француска на Србију данас гледа као пре распада бивше СФРЈ.

“Гледа на Србију као на свог рођака са Балкана”, рекао је Буисон.

Подели на: