Најновије вести

Усељење средином децембра

Радови на реновирању колективног центра ”Берген” у Угљару теку по плану

 

У оквиру друге фазе пројекта ”Подршка трајним решењима за становнике колективних центара на Косову”, Министарство за заједнице и повратак у сарадњи са Канцеларијом Европске уније финансира реновирање колективног центра ”Берген” у селу Угљаре у општини Грачаница. У плану је реновирање свих 24 стамбених јединица у оквиру поменутог колективног центра у коме су до недавно у неадекватним условима живеле 21 интерно расељене породице. Три преостале слободне стамбене јединице ће представници локалне самоуправе након реновирања доделити социјално угроженијим породицама.
Званичници Министарства за заједнице и повратак, председник општине Грачанице Срђан Поповић и представници Данског савета за избеглице (ДРЦ) коме је поверен пројекат реновирања колективног центра, обишли су насеље ”Берген” и уверили се да радови теку планираном динамиком.
Уз захвалност Министарству за заједнице и повратак, Европској унији и Данском савету за избеглице, Срђан Поповић је рекао да су лоши услови за живот били један од највећих проблема за станаре овог насеља, али и представнике локалне управе. Он је још једном поновио да је ово јако важан пројекат за општину Грачаница и да је до сада много пута помагано породицама које живе у Берген насељу.
-Коначно смо успели да пронађемо решење да се њихови станови реновирају, да добију боље услове за живот. Биће реновирано 24 станова. Оно што је битно јесте да ће сваки стан имати своје купатило, да ће сваки стан бити опремљен свим намештајем и белом техником, односно стварима које су потребне за живот. Радује ме то што ће радови бити завршени у року и што ће коначно ове породице имати достојан живот који стварно заслужују, казао је Поповић.
Завршетак радова и повратак породица у комплетно опремљене станове планиран је за половину децембра ове године. Становницима насеља биће обезбеђена храна за одређени период, као и грантови за покретање сопственог посла.

М.Ч.

Подели на: