Најновије вести

Устоличен митрополит Јоаникије у Цетињском манастиру

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је на свечаној литургији у Цетињском манастиру. Патријарх и митрополит у манастир су стигли хеликоптером због блокаде прилаза Цетињу. У центру Цетиња нереди током целог јутра – демонстранти су бацали каменице на полицију, која је испалила сузавац. У нередима повређене четири особе, јавља РТЦГ. Више ухапшених, међу којима и бивши шеф полиције Веселин Вељовић.

 

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије у Цетињском манастиру устоличен је на литургији коју је служио патријарх српски Порфирије.

Патријарх српски уз окупљено свештенство узвикнули су “Достојан” чиме је завршен свечани чин устоличења.

“Молећи се за мир свих, мир целог света, а највише за мир овога града, управо сам устоличио новог митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у Цетињском манастиру. Достојан!”, објављено је на Инстаграм профилу патријарха српског.

Званична информација о устоличењу митрополита Јоаникија објављена је и на сајту Српске православне цркве.

Митрополит Јоаникије је 56. епископ ове Светосавске епископије, која је установљена пре 800 година, касније уздигнута на степен митрополије, а 41. митрополит црногорско-приморски који се устоличава у Цетињском манастиру.

Митрополит Јоаникије је изабран за митрополита црногорско-приморског на овогодишњем мајском заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве након смрти митрополита Амфилохија.

Кривокапић: Покушај терористичких акција на Цетињу
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић написао је на Твитеру да је напад на полицију напад на државу.

“Све што се дешавало јуче и данас на Цетињу је покушај терористичких акција. Потпуно је јасно да су налогодавци и организатори највише руководство ДПС-а у сарадњи са организованим криминалним групама којима ће држава стати на пут”, истакао је Кривокапић.

Поповић за РТС: Око 13 часова очекујемо долазак патријарха и митрополита Јоаникија у Подгорицу
У Храму Христовог Васкрсења у Подгорици у току је јутарња литургија, којој присуствују епископи, јавља репортер РТС-а.

Министар Ненад Поповић рекао је у разговору за РТС да је дивно било јуче у Подгорици и честитао грађанима Црне Горе устоличење митрополита, које је, како каже, у току.

Поповић је рекао да су патријарх и митрополит Јоаникије безбедни у Цетињском манастру и да добро побеђују зло. “Надамо се да ће до краја дана немири да престану”, каже Поповић.

“Наш патријах је дивно говорио, послао је поруку помирења и надамо се да ће до краја дана немири да престану, да ће људи да прихвате да се устоличење заврши до краја”, рекао је Поповић.

Према његовим речима, показало се снажно једноство народа Србије и Црне Горе.

“Многи који су желили да се десе лоши догађаји одлазиће у прошлост”, уверен је Поповић.

Поповић је говорећи о томе који је излаз из ове ситуације, указао да треба слушати мудирије и да не треба да будемо наследници подела из прошлости, већ да оне треба да се забораве.

“Треба да живимо заједно, да се волимо и ширимо поруке мира”, додаје Поповић и напомиње да ће народно јединство победити.

“Око 13 часова очекујемо да у Подгорици дочекамо митрополита Јоаникија и патријарха”, каже Поповић.

Истиче да као министар у Влади не жели да се меша у било каква унутрашња питања друге државе.

“Црна Гора и Србија то је једна фамилија”, закључио је Поповић.

Запаљене гуме на барикади, више ухапшених због нереда у центру Цетиња
Репортери Вијести јављају да су се на барикади код Белведера, на улазу у Цетиње, чули пуцњи, налик пуцњави из пиштоља.

РТЦГ такође наводи да се у близини Белведера чули пуцњи, али и експлозија.

На барики запаљене гуме, много је нереда, присутан је кордон полиције.

Радио-телевизија Црне Горе наводи да је осим бившег шефа полиције Веселина Вељовића ухапшено још пет особа због нереда у центру Цетиња, где полиција и даље испаљује сузавац.

 

 

 

Подели на: