Најновије вести

УВЕДЕНЕ НОВЕ МЕРЕ

После готово три недеље без новооболелих у српским срединама на Косову и Метохији дошло је до наглог пораста броја особа заражених коронавирусом. Забележени су и први случајеви заразе вирусом Ковид 19 у српским срединама јужно од Ибра.

 

Поводом погоршане епидемиолошке ситуације у Косовској Митровици одржана је седница Штаба за ванредне ситуације којој су присустовали председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, директор Завода за јавно здравље др Милош Мирковић, директорица Дома здравља Миљана Николић, представник полицијске станице Митровица – Север Горан Живковић, начелница Инфективног одељења др Даница Радомировић, в.д. директора КБЦ Косовска Митровица др Златан Елек и епидемиолог др Александар Антонијевић. Након узорковања и пристизања резултата од 18. 22. и 25. јуна регистровано је 15 новооболелих лица на територији Косова и Метохије и пет особа са територије централ
не Србије- саопштио је на седници др Антонијевић. Он је рекао да је од 15 лица са КиМ, 12 особа је из четири општине са севера Косова, док су три лица заражена јужно од Ибра.

РЕГИСТРОВАНИ ПРВИ ЗАРАЖЕНИ У СРПСКИМ СРЕДИНАМА ЈУЖНО ОД ИБРА

– У Косовској Митровици је седам новооболелих лица, у Звечану и Лепосавићу су забележена по два нова случаја, док је у Зубином Потоку један заражени. Коронавирусом заражено је и по једно лице из Доње Гуштерице и са подручја општина Призрен и Пећ – рекао је Антонијевић и додао да се још увек чекају резултати за још 16 тестираних особа. Антонијевић је рекао да је у понедељак тестирано још 30 особа који су показивали симптоме на коронавирус и нагласио да је промењена динамика тестирања које ће се обављати понедељком, средом и петком. – У случају да се ситуација наредних дана додатно погоршава може доћи до тога да поново почнемо да радимо свакога дана – рекао је он.
– Тренутно нема разлога за бригу, али по свим индикацијама следи нам повећање броја новооболелих што ће сигурно додатно закомпликовати ситуацију код нас. Ми за Србијом каснимо скоро две недеље и зато очекујемо да ће бити још већи број заражених. Посебан ризик су и славља, прославе и надам се да ће у наредном периоду поново бити забране одржавања прослава у затвореном простору и масовних окупљања. То ће нам сигурно много користити у спречавању ширења вируса – закључио је др Антонијевић. Начелница Инфективног одељења Клиничко болничког центра Косовска Митровица др Даница Радомировић је рекла је због лакше и умерено тешке клиничке слике на овом одељењу хоспитализовано шест пацијената са упалом плућа. – Остали пацијенти који су ПЦР тестом потврђени да су позитивни на ковид–19 су прегледани и они су као лакши клинички облик пуштени на кућну изолацију. Свима је наложена кућна изолација која траје 14 дана, када се ради нови тест. Апелујемо на све оне који се налазе у кућној изолацији да то и поштују, јер док год су позитивни они су извор заразе и носиоци су тог вируса – рекла је др Радомировић. Такође је саопштено да од понедељка ковид амбуланте на северу КиМ ће поново радити од 7 до 20 сати. – Први контакт пацијента и лекара је у ковид амбулантама и сви они који имају повишену температуру, губитак чула укуса и мириса, кашаљ, малаксалост и ако то траје два три дана захтевају преглед од стране лекара који се налазе у тим амбулантама. Одатле се пацијенти упућују у тријажни центар болнице, затим следи тестирање и онда инфектолози одлучују да ли је потребна хоспитализација или не – поручила је др Радомировић. Од почетка епидемије, у српским срединама на Косову, до 29. јуна укупно је тестирано 1.948 лица, од чега су укупно 134 оболела од Ковида 19.

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА У ВЕЋИНСКИ АЛБАНСКИМ СРЕДИНАМА

Национални Институт за јавно здравље у Приштини саопштио је у недељу увече да је 87 лица заражено коронавирусом на Косову у последња 24 часа, као и да је 31 особа излечена. Поводом повећног броја инфицираних коронавирусом огласио се и косовски премијер Авдулах Хоти, апеловао је на грађане да поштују епидемиолошке мере у борби против коронавируса, јер уколико се овим темпом настави Клиника за инфективне болести биће ускоро блокирана, а могуће је и увођење мера изолације. У својој објави на друштвеној мрежи Фацебоок, Хоти је истакао да су случајеви оболелих од Цовиђ19 у порасту. „Овим темпом Клиника за инфективне болести ускоро ће бити блокирана и тада ће се наши лекари суочити са тешким моралним одлукама о томе коме прво треба пружити помоћ. Те призоре смо видели на местима која су ову пандемију поднела врло лоше. Не можемо дозволити да се појаве такве ситуације. Ако се овај темпо настави, бићемо принуђени да поништимо тренутне мере и уведемо поново мере изолације, што ће имати озбиљне последице за нашу економију и наше породице”, написао је Хоти. Од почетка тестирања, према подацима Национални Институт за јавно здравље у Приштини на Косову је регистровано 2.677 позитивних случајева од укупно 23.339 тестираних лица на вирус САРС-ЦоВ-2. Укупан број опорављених износи 1.425. Борбу са корона вирусом, од почетка пандемије на Косову, је изгубило 49 лица, која су имала и друге пратеће болести. С. К.

Подели на: