Увек тамо где је помоћ најпотребнија

У тродневној посети Косову и Метохији, од 11-13. јуна су били чланови Удружења ,,Наши Срби” из Чикага, предвођени свештеницима оцем Радивојем Панићем из храма Св. Саве у Београду, оцем Владом Марковићем директором Верског добротворног старатељства (ВДС-а) СПЦ из Београда и оцем Добривојем Милуновићем из цркве Вазнесења Господњег из Чикага. Они су посетили манастире Пећку патријаршију, Високе Дечане, Зочиште, Грачаницу, а обишли су и српске породице у Осојану, Гораждевцу, Великој Хочи и Ораховцу.

 

Организација ,,Наши Срби”, из Чикага се већ неколико година бави помоћи српском народу, нарочито у најугроженијим деловима наше земље, а последњих година је својим пројектима помоћи присутна на Косову и Метохији, јер је ту помоћ у овом тренутку најпотребнија, како нам и рекоше представници ове организације у посети Ораховцу. Овога пута су ,,Наши Срби” донели и два сета дресова од Чикаго Фајер клуба у којем је тренер Србин Вељко Пауновић, за Фудбалски клуб у Грачаници. А донели су и једну аутентично потписану лопту Булса. То је, по речима чланова ове организације још један корак у успостављању везе између Срба на Косову и Метохији и Срба у Америци.

Деца окупљена на платоу испред цркве у Ораховцу у уобичајеној поподневној игри, су се изненадила гостима из Београда и дијаспоре. Посебно их је обрадовала позната певачица Александра Радовић која је са гостима дошла. Председник организације ,,Наши Срби” из Чикага је Катарина Кети Фенслоу. Рођена је у Београду и као мала отишла у Америку. Тамо се удала и после неколико деценија осетила шансу да може да помогне своме народу и започела свој хуманитарни рад у оквиру организације ,,Наши Срби”. Катарина два пута годишње долази у Србију и посећује манастире и људе на Косову и Метохији.

Сусрети пуни емоција

После посете цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу и разговора са парохом ораховачким оцем Вељом Стојковићем и мештанима који су се пред црквом затекли, Кети Фенслоу нам је рекла да је дубоко потрешена свиме што српски народ на Косову и Метохији подноси готово две деценије.

– Много ме боли кад видим шта мој народ на Косову и Метохији подноси и ево ја покушавам да својом скромном помоћи некоме помогнем. Кад сам тамо ја слушам и пратим шта се дешава, али још више сазнам кад дођем овде и обиђем неке крајеве где живе Срби. Ево, јуче смо обишли у селу Осојане свештеника Стевана Марковића, којег су недавно напали неки Албанци, дошли су до његовог аута и провоцирали. Седела сам тамо и слушала његову причу, покушавајући да будем велика и да мирно слушам, али нисам могла да савладам емоције. Почела сам да плачем. Хоћу да будем јака, али не могу, све то много боли. Мислим да и ја, као неко ко је рођен у Србији, могу да будем на месту било кога од вас овде… кад погледам ове људе који овде живе, кад их сретнем на улици, помислим да сам ја могла бити на месту било кога од њих… И зато желим да помогнем – прича Кети Фенслоу.

По речима Кети Фенслоу јако је важно да причу о животу Срба овде на Косову и Метохији, она може да исприча људима који живе тамо, преко океана, да се информације преносе и истина шири. Тако се шири и жеља да се помогне. Многи који сазнају истину би дошли, али се плаше да ће им се нешто лоше десити, али она се не боји. Иако је Катарина Фенслоу казала да је помоћ њихове организације скромна, њена пријатељица, иначе репрезентативна особа организације ,,Наши Срби” у Београду, Мира Гушић, каже да је њихова организација до сада урадила много пројеката помоћи не само на Косову и Метохији него и у другим деловима Србије:

– Наша председница, Катарина Фенслоу, је скромна, али ја морам да кажем да ми јесмо мала организација, али се заиста трудимо да помогнемо људима на Косову и Метохији различитим видовима помоћи. Ове године отплаћујемо једну њиву са извором у близини манастира Грачанице, која ће бити власништво манастира Грачанице. Ових година смо помагали породицама које нам је отац Исаија предлагао куповином крава, стоке, машина за обраду, фреза, алата, а помагали смо и копање бунара у неколико места. На тај начин ми дајемо шансу људима да раде и сами зарађују. То је наше везивање за Косово и Небо, јер то ће остати вечито у трајном власништву нашег народа.

Свештеник Добривоје Милуновић из цркве Христовог Васкрсења у Чикагу чије је порекло из Лепосавића, је казао да се Косову и Метохији увек радо враћа и да ту своју љубав преноси и на своју децу. Пре неколико година је довео супругу и децу и обишли су све светиње на Косову и Метохији и донели хуманитарну помоћ људима у општини Ново Брдо.

Где су деца тамо је и будућност

– Косову и Метохији се увек враћам са радошћу – каже отац Добривоје. – Ја сам рођен на северном Косову, мој отац је рођен на Косову, моји дедови су рођени на Косову. И ја се радујем што могу да пренесем својој деци да и они воле Косово и Метохију као и ја, да знају шта Косово и Метохија значе за нас у историјском, државотворном и духовном смислу. Мени је драго да овде у Ораховцу чујемо жагор и буку деце, јер тамо где су деца тамо је и будућност. Наша је жеља да пробудимо свест код Срба који су рођени тамо, да их подсетимо да корени свих Срба вуку порекло са Косова и Метохије, да је ово наша света српска земља, да је ово корен и темељ наше државности, наше просвете, наше културе и пре и изнад свега наше духовности. Косово је наше срце, наша душа, наша глава и ми никада не смемо да изгубимо Косово у духовном смислу. Ми смо Косово и Метохију у историји губили више пута, али смо га и враћали, као што је рекао блаженопочивши патријарх Павле, који је 33 године био епископ овде ,,када ми будемо бољи онда ће и Господ бити бољи према нама”, онда ће нам помоћи да вратимо Косово и Метохију. Оно што је важно да никада не треба да клонемо духом, јер ја живим са том вером, са тим убеђењем, да ће нас Господ изненадити, да ће да награди наше страдање и наше муке, јер Косово је сво, као што кажу многи наши архијереји, као владика Атанасије и митрополит Амфилохије, у знаку Крста, у знаку распећа, али и у знаку Васкрсења. А кад смо на Крсту, онда знамо да смо на сигурном месту, на најбољем месту. Сваки човек појединачно не стоји на овој земљи, сваки православни хришћанин, Србин, стоји на вери православној, која нас држи и одржава у овом животу, а наша држава стоји на темељима српских светиња. Тамо где су манастири, тамо где су наша гробља, ми знамо ко смо, где смо и шта смо. И зато ја мислим да ће се Господ побринути, да ће наградити нашу веру, ако му будемо верни. Господ ће помоћи, ако буде имао коме да помогне, а гласови ове деце, ипак, дају наду да ће Господ имати коме да помогне – поручио је отац Добривоје Милуновић из Чикага при посети Ораховцу.

При овој посети Косову и Метохији, гости из Београда и Америке су посетили неколико српских породица које су до сада помогли, а на терену су се упознали са тренутним потешкоћама и направили план за неке нове пројекте које ће у скоријој будућности радити.

О. Радић
Подели на: