Најновије вести

Вакуум у Приштини, Одаловић поручује да нас чека “врела зима”

Странке победнице на косовским ванредним парламентарним изборима најавиле су да би веома брзо могле да постигну каолициони споразум. За сада ништа не може да се прецизира са сигурношћу. Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже да је у Приштини тренутно стање вакуума.

 

Први конкретан корак ка формирању нове власти био би споразум “Самоопредељења” и Демократског савеза, а треба га очекивати или данас, или наредних дана.

Страначки лидери требало би и да ускоро обелодане договор о подели ресора и кључних позиција у централним институцијама.

Будући владин кабинет имаће 12 министарстава. Остаје да се види да ли по пет министарстава припасти Покрету Самоопредељење, пет Демократском савезу Косова, а једно српској мањини и једно осталим мањинама.

Аљбин Курти, председник Самоопредељења и вероватно будући мандатар, обезбедио је за сада подршку већине посланика несрпских мањинских заједница, што указује да би нова влада имала и више од 61 посланика колико је потребно за просту већину од укупно 120 посланика.

Остаје отворено питање које ће министарство будући мандатар понудити Србима и да ли ће тај предлог прихватити Српска листа.

Србима је једно министарство загарантовано, али да ли ће то бити ресор који је Србима најпотребнији зависиће од коалиционог договора Самоопредељења и Демократског савеза Косова.

Коалициони споразум те две странке требало би да буде први конкретан корак ка успостављању владе, а пре тога конституисање скупштине.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже да је у Приштини тренутно стање вакуума које, како истиче, треба што пре да се превазиће.

За Србију је, напомиње, важн да Српска листа буде уважена и поштована пошто је добила највише гласова Срба, односно око шест одсто гласова укупно.

Указујући да Курти игнорише Српску листу, Одаловић наводи да се сада улази у фазу која је доста неизвесна.

“Он ће морати да тај мандат понуди Српској листи. Како ће после да фунционише, ко зна пошто су његове изјаве антисрпске. Чека нас врућа зима или врео период предстојећих дешавања”, напомиње генерални секретар МСП-а.

Одаловић подвлачи да је кључно да се настави дијалог Београда и Приштине, али и да Европска комисија поврати свој кредибилитет у том процесу.

“Не могу да верујем да они то не могу, питање је да ли хоће”, истиче Одаловић.

Подели на: