Најновије вести

Ванредни избори за председнике општина на северу КиМ, ко су кандидати

На ванредним изборима 18. децембра за председнике Северне Митровице, Звечана, Зубин Потока и Лепосавића, општина са српском већином на северу Косова и Метохије, међу кандидатима је деветоро Албанаца и један Србин.

 

 

У атмосфери сада већ једномесечног потпуног бојкота институција под патронатом Приштине, представници Српске листе најавили су да неће учествовати на предстојећим изборима.

Са друге стране, кандидати албанских партија у тим срединама навели су да су већ почели припреме, преносе медији на албанском.

Кандидат владајућег покрета Самоопредељење за председника општине Северна Митровица, Ерден Атић, изразио је уверење у своју победу, наводећи да му је ово пети пут да се такмичи, очекујући и гласове српске заједнице.

Кандидат покрета Самоопредељење у Лепосавићу је Љуљзим Хетеми, у Зубином Потоку Фљатрон Хасани, а у Звечану Фетах Пеци.

Мештанин села Чабра Измир Зећири у општини Зубин Поток, кандидат је Демократске партије Косова за председника те општине.

“У општини Зубин Поток је створена институционална празнина. Покушаћемо да створимо сигурност за све грађане, вратимо институционализацију живота у целој општини Зубин Поток”, рекао је Зећири за јавни сервис у Приштини.

Остали кандидати ДПК су Тауљант Кељменди у Северној Митровици, Аљбуљена Бехлхулхи-Хетеми у Лепосавићу и Иљхир Пеци у Звечану.

Бетим Османи је кандидат Грађанске иницијативе Митровица и он каже да је његов фокус на побољшању живота грађана без разлике.

“Као иницијативу, имамо свој програм који се бави нашим градом, не великом политиком, већ проблемом грађана и верујем да је српска заједница то видела, не само албанска, већ и друге заједнице, верујем да ћемо се на овим изборима представити најбоље…”, рекао је Османи.

Једини српски кандидат на предстојећим изборима је Александар Јаблановић, председник Странке косовских Срба, потврђен у номинацији за председника општине Лепосавић.

Кандидат Грађанске иницијативе Српски опстанак, Александар Арсенијовић прошле недеље повукао је кандидатуру за председника општине Северна Митровица.

Председници четири општине са српском већином на северу КиМ поднели су пре месец дана оставке на функције, након одлуке Српске листе да напусти косовске институције, протестујући због одлука косовске владе о пререгистрацији возила са српских на локалне таблице, суспензије командира полиције у региону север Ненада Ђурића и неформирања Заједнице српских општина.

Око три хиљаде Срба напустило је косовске институције, међу којима су и одборници локалних скупштина.

Председница у Приштини Вјоса Османи одредила је 25. децембар за датум одржавања превремених избора за одборнике Скупштина општина Звечан и Лепосавић, саопштено је из њеног кабинета.

Подели на: