Најновије вести

Вархељи: Неусклађена спољна политика није критеријум за замрзавање преговора између Србије и ЕУ

Комесар за проширење Оливер Вархељи је у Европском парламенту одговарајући на питања посланика поручио да усклађивање спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ није критериј према коме би могли бити замрзнути преговори између Србије и ЕУ.

 

 

Оливер Вархељи је рекао да је Србија не само кандидат за чланство него и савезник.

“Ми смо нагласили у нашем извештају да је усклађивање спољне политике део критеријума и ми смо замолили Србију, која је не само кандидат за чланство него и наш савезник, да нам помогне и да се усклади са нашом политиком. То је важно политички и за многе државе чланице ЕУ је ово можда и најважнији критеријум”, рекао је Вархељи.

Подсетио је, међутим, да по правилима која су обавезна, а то су преговарачки оквир и нова методологија, усклађивање није критеријум због којег би могли бити суспендовани преговори.

“То је задња мера на располагању. Надам се да Србија швата колико је важно да нам помогне у борби против рата у Украјини који утиче на све. Ми се надамо да ће Србија променити овај став”, нагласио је Вархељи.

“Србији је требало велико политичко улагање за реформу правосуђа”
Комесар за проширење је у Европском парламенту изјавио, одговарајући на питања европских посланика, да ће Србија испунити све критерије Европске уније у области правосуђа, ако испуни све елементе уставне реформе правосуђа.

“Реформа правосуђа у Србији је била изузетно важна и била су потребна велика политичка улагања да се то добије, али сада је она ту. За ову велику реформу био је потребан национални референдум. Парламент је прешао на следећи корак недавно, а то је усвајање закона да би се реформа применила. Пут је још далек и ако Србија испуни све елементе ове реформе, онда би то било довољно што се тиче правосуђа”, нагласио је Вархељи.

Што се тиче медија, Вархељи каже да је пред Србијом је дуги списак онога што треба да се уради.

“Из тог разлога ми смо са Србијом направили путоказ за ове реформе. Овај путоказ је директно под надзором премијерке. У Београду је свима јасно да је ово део темељних кластера у преговорима за чланство са ЕУ. Напредак у овом кластеру ће бити оцењен у области слобода медија. Помажемо локалним медијима с нашим фондовима и мислим да тај путоказ треба да донесе медијску равнотежу у Србији”, рекао је комесар.

На питање хрватског посланика Валтера Флеге о процесу интеграције земаља Западног Балкана у последњих десет година, комесар је изјавио да није задовољан, али да је то приоритет Уније и да сматра да ће до краја мандата ове ЕК, једна земља са Западног Балкана, бити спремна да постане ЕУ чланица.

“Када погледам дневни ред Савета ЕУ и када погледам шта су радили 2019 године, види се да се те године тема интеграције вратила у Савет Уније. То показује да је интеграција поново приоритет ЕУ. Занимљиво је то што је руска агресија на Украјину само појачала интерес за проширење према земљама Западног Балкана”, рекао је он, напомињући да то није довољно и да се сада мора кренути у акцију.

ЕУ треба да се фокусира на комплетно доношење институционалних одлука које може да донесе када се критерији испуне и да убрза процес приступања, истакао је Вархељи.

“Због тога смо изашли са важним економским планом не само да бисмо убрзали процес ширења, него и да што пре помогнемо тим државама да постигну стандарде. Ми се бавимо кључним изазовима овог региона. Најранљивија тачка региона је енергетика и кључни приоритет је да нађемо алтернативне путеве за снадбдевање за Западни Балкан. На томе радимо. Могу да вам кажем да ћете до краја мандата ове Комисије да видите да се Западни Балкан брже развија и приближава свим страндардима него што је тоа био случај досад”, нагласио је комесар.

На крају је додао да је уверен да ће једна држава Западног Балкана бити спремна да уђе у ЕУ на крају мандата ове Европске комисије, али није казао на коју земљу мисли.

Подели на: