Најновије вести

Вебер: Меркел мора јавно да каже оно што је рекао Бајден о узајамном признању Косова и Србије

Немачки аналитичар из Савета за политику и демократизацију у Берлину Бодо Вебер каже да би Немачка, као кључна земља у ЕУ, преко канцеларке Ангеле Меркел требало да изађе јавно и понови оно што је председник САД Џо Бајден рекао, да би коначни споразум између Србије и Косова требало да укључује међусобно признање, преноси Газета Експрес.

 

 

Вебер је интервјуу за тај приштински медиј рекао је да би САД требало да буду директно укључене у дијалог Косова и Србије. У осврту на ситуацију са мапом која се нашла иза леђа специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака током једног интервјуа, а која је изазвала многе контраверзе, оценио је да шта год на мапи било представљено, то не може бити тумачено као став ЕУ.

“Искрено, прво бих саветовао господина Лајчака да се уздржи од представљања било које карте, јер мислим да не постоји могуц́ност да се на мапи представи став ЕУ. Став ЕУ је, с друге стране, став званичног неслагања око статуса Косова. Није оно на чему је јуче инсистирао портпарол спољне политике ЕУ Стано – статусно неутралан, јер темељи политички дијалог, успостављен споразумом из априла 2013. године, и сви наредни документи ЕУ, укључујуц́и преговарачки оквир за приступање Србије, заснивају се на изворним принципима дијалога, што је де факто признање чињенице да је Косово независно, укључујуц́и и од Србије”, рекао је Вебер.

Он је даље оценио да је ЕУ свесна “да ништа осим међусобног признавања не може бити крајња тачка дијалога”.

“Али за сада званичници ЕУ попут господина Лајчака то не могу отворено да кажу. Из тог разлога је витално да представници кључних држава чланица, попут немачке канцеларке Ангеле Меркел, изађу у јавност и понове оно што су раније говорили и оно што је господин Бајден рекао у свом писму Приштини и Београду, како бисмо коначно могли да постигнемо озбиљан наставак преговора, ослањајуц́и се на блиску трансатлантску сарадњу”, поручио је Вебер.

Он је такође оценио и да ће ЕУ продужити мандат Лајчаку као специјалном изасланику, иако је према Веберу Лајчак дао неке “штетне изјаве попут уставних промена, не прецизирајуц́и на шта мисли”. Вебер је додао и да не види жељу унутар ЕУ да се господин Лајчак замени неким другим.

“Дефинитивно није поступио на штетан начин, као што су учинили госпођа Могерини и њен тим, и није гурнуо напред размену територија. Такође му је блокирано вођење стварних преговора након потписивања споразума о Белој куц́и и пре одласка Трампове администрације. Међутим, морам да кажем да никада нисам разумео план и стратегију након тих састанака у Бриселу, чак ни о тврдњи после 4. септембра да се ништа није десило, чак ни у погледу омогуц́авања странкама да дефинишу теме о којима се расправља”, закључио је Вебер.

Подели на: