Најновије вести

“Већи притисци на Србе како се буду приближавали избори на КиМ”

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да ће се, како се приближавају парламентарни избори на Косову и Метохији, наставити притисци на Србе.

 

Игор Симић је, гостујући у Дненвику РТС-а, рекао да хапшења Срба представљају покушај да се направи вештачки баланс због тога што Специјални суд позива бивше припаднике ОВК.

Навео је да је, што се тиче Српске листе, Влада у Приштини пала пре годину дана, када су почеле серије потеза чији је циљ био застрашивање Срба.

Симић указује да ће, како се буду приближавали избори, та политика застрашивања добити још више на значају јер албански лидери немају шда да понуде бирачима, већ само мржњу према Србима.

Рекао је да Српску листу обавезује одлучност грађана да опстану на КиМ као и 95 одсто гласова које је добила на изборима у општинама на северу.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Симић је рекао да је намера оних који су изазвали изборе пре свега да из тога политички профитирају и да блокирају дијалог.

Навео је да са српске стране, председник Александар Вучић покушава да реши питање али да Приштина избегава могућност наставка дијалога.

Истиче да у Приштини нема никога ко жели да покрене дијалог, да све партије избегавају ту тему и да је неће понудити бирачима.

Када је реч о роковима за одржавање избора, Симић каже да према досадашњим информацијама оставка Рамуша Харадинаја још није званично предата.

Када се она преда, председник Хашим Тачи има рок од десет дана да распише изборе који онда треба да се одрже у року од 30-40 дана. Зато Симић каже да је прва половина септембра реалан рок за одржавање парламентарних избора.

Подели на: