Најновије вести

Векована традиција и спрски народ опстају

Духовски понедељак свечано обележен у Горњем Кусцу код Гњилана

 

 

У цркви Светог Саве у Горњем Кусцу митрополит и архиепископ рашко призренски Теодосије уз саслужење монаха из манастира Драганца и свештенства из парохија у Косовском Поморављу служио је Свету архијерејску литргију поводом празника Духовски понедељак. Иначе традиционално се Духовски понедељак у Горњем Кусцу свекује и као сеоска слава.

Обраћајући се већем броју верника који су били окупљени на литургији, митрополит и архиепископ Теодосије им се захвалио, пре свега како је казао што опстају на својим огњиштима и у тешким временима.

– Да вас Господ благослови на данашњи празник све вас.Желим да вам јавно одам захвалност што сте истрајни, што опстајете своји на своме у својим домовима, да сачувате земљу наслеђену, својих очева, дедова.

Осврћући се на изјаве да манаситри и цкеве на Косову и Метохији нису српски, митрополит и архиепископ Теодосије је истакао да су оне српске вековима.

-Реке људи празником долазе у те светиње, а то су управо православни и они којима припадају те светиње, онај народ коме припадају те светиње. И тим доласком, молитвом ми потврђујемо коме светиње припадају и чије, боље но било каква декларација, потпис или одлука нечија.Животом својом , вером, љубављу ми чинимо да ове светиње ду живе и да нама припадају нама припадају.А ако су живе светиње биће жива и наша душа која се моли у њима.

У црквеној порти је након литургије изведен културно уметнички програм. КУД „Манасије Цонић“ из Горњег Кусца представио се публици сплетом народних игара из Косовског Поморавља.

Горње Кусце је једно од већих српских села у Косовском Поморављу у коме данс живи преко хиљаду становника.

С.И.

Подели на: