Најновије вести

Величанствен Светосавски бал у Зубином Потоку

У славу и част највећем у српском роду, Светом Сави, одржан је деврти по реду Светосавски бал, који су овог пута програмом увеличали драмска уметница Марија Бергам, оперска уметница Мина Глигорић, гудачки квартет „МИСТИК ЦЕЛЛО“, ансамбл „УНА САГА СЕРБИКА“ и хор „ПРИЗРЕНСКИ БОГОСЛОВИ“.

 

 

УДому културе „Стари Колашин“, у уторак, 30. јануара 2024. одржан је традиционални девети по реду Светосавски бал.
Светосавски бал је део традиције српског народа од средине 19. века, а Светосавске свечаности у Београду, Бечу, Паризу и Ибарском Колашину оживљавају дух грађанске Србије. Сваке године, славећи највећег међу Србима – Светог Саву, бал се посвећује још неком великом и знаменитом за српски род. Тема овогодишњег бала била је „Десанка Максимовић, похвала једноставности“, у славу и част наше највеће песникиње.

Гости на балу уживали су у програму у ком су учествовали драмска уметница Марија Бергам, оперска уметница Мина Глигорић, гудачки квартет „МИСТИК ЦЕЛЛО“, ансамбл „УНА САГА СЕРБИКА“ и хор „ПРИЗРЕНСКИ БОГОСЛОВИ“.

На самом почетку присутнима се обратио председник Привременог Органа Општине Зубин Поток, Срђан Вуловић, који је истакао да је, након сталних недаћа које су задесиле српски народ на овим просторима, право задовољство и уживање што можемо да присуствујемо једном оваквом догађају какав је Светосавски бал, јединствена прилика када славимо највећег међу Србима Светог Саву.
Након председника Вуловића, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион благословио је бал и прогласио његов почетак.

“Ретка је прилика, а по томе смо и јединствени у свету, да имамо таквог родоначелника какав је био Свети Сава. И веома је битно за Србе да треба да швате да Светог Саву не могу да избегну! Где год да се окренемо видимо да је он утемељитељ и просвете и здравства, и дипломатије и законодавства! Он је био нас највећи путник, неко ко је проширио српско име широм онда познатога света, и да бисмо били светски људи морамо да препознамо Светог Саву и нашу локалну културу”, рекао је г. Иларион, пожелевши да се сабирамо за добро на многаја и благаја љета.

Поред многобројних званица, уваженог свештенства, представника медија, установа културе и осталих поштовалаца ове свечаности и Ибарског Колашина, балу су присуствовали и заменица директора Канцелсрије за КиМ Душица Николић и помоћник директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић.

Драмска уметница Марија Бергам казивала је неке од најлепших стихова Десанке Максимовић, док су се након тога ређале ноте и звуци традиционалних и модерних игара и песама, у извођењу ансамбла „Уна сага Сербика“ и хора „Призренски Богослови“. Оперска уметница Мина Глигорић, у пратњи гудачког квартета „МИСТИК ЦЕЛЛО“ одабраним страним и домаћим песмама, познатим оперским и филмским нотама, учинили су ово вече величанственим, како и доликује, и донели дух балова, елеганције и гламура у Ибарски Колашин.
Балови су манифестација културе, лепоте и игре. Њиме се негију елегантни манири, којих је све мање у данашњем времену, а заправо би требали бити саставни део понашања.
Овој свечаности вишеструких доживљаја, којој поред плеса, музике, посебног амбијента, припада и одређено одевање, па су тако све званице биле у свечаном тоалетама и оделима, што даје још једну ноту јединствености и величанствености овог догађаја, подсећајући тако и на дух минулих времена.
Присутни су уживали у програму, након чега су, како то обично бива на великим баловима, заплесали у ритму традиционалних и дивних нота.

Покровитељи Светосавског бала су Канцеларија за Косово и Метохију и Општина Зубин Поток.

М.Перовић

Подели на: