Најновије вести

На време отворена сва биралишта, велики одзив грађана у Северној Митровици

Локални избори на Косову, у којима се у 38 општина бирају градоначелници и општинске скупштине почели су јутрос. Тачно у седам часова у Северној Митровици су отворена 23 бирачка места, распоређена у седам бирачких центара.

 

Митровчани су од самог почетка рада свих бирачких места кренули да гласају и за сада све пролази у складу са процедуром и без икаквих проблема.

Председник Општинске изборне комисије Слободан Димитријевић рекао је у обраћању медијима да су сва бирачка места у седам бирачких центара отворена на време.

Димитријевић је истакао да за сада гласање протиче без икаквих проблема. Он је додао да своје бирачко право могу да искористе сви пунолетни грађани који су уписани у бирачки списак, а који имају косовска лична документа, чак и ако им је истекао рок важења до шест месеци, због познатог проблема око издавања косовских докумената

У овом граду, у којем се за место градоначелника и већину у локалном парламенту боре три политичка субјекта – српски представници окупљени око Српске листе и Грађанске иницијативе “Српски опстанак“, као и Грађанска иницијатива “Митровица“ која окупља више албанских политичких партија. Право гласа има 17.721 уписани бирач.

Митровчани данас имају прилику да одлуче да ли ће овим градом и даље управљати актуелни градоначелник Милан Радојевић, који се налази на Српској листи, или ће своју подршку дати Ердену Атићу, члану Самоопредељења који на овим локалним изборима представља заједничку листу албанских партија под именом ГИ “Митровица“.

Предизборна кампање је, због бројних напетих дешавања на Косову, али и ситуацију са пандемијом коронавируса, претходних месец дана изгледала другачије него на раније одржаним изборима.

У општинама са српском већином за место првог човека бориће се 26 кандидата, од којих су 18 Срби, а осталих осам су представници албанских партија.

Осим у општинама где чине већину, Срби ће на овим изборима имати могућност да своје представнике бирају и у још десет општина које су већински настањене Албанцима.

Подели на: