Најновије вести

Видовдан на Газиместану, владика Теодосије служио парастос пред више од хиљаду Срба

Више од 1.000 Срба из свих крајева Србије окупило се данас на Видовдан на Газиместану, месту на коме се налази најпознатије обележје у спомен Косовске битке.
Парастос косовским јунацима на Газиместану служио је владика Теодосије, а на плато код споменика није било могуће ући без заштитне маске за коронавирус.

 

Како је екипа Косово Онлајна могла да примети, полиција је на више места обезбеђивала магистрални пут од Грачанице до Газиместана.

Владика Теодисије је окупљенима поручио да је неопходно да Срби истрају и издрже на простору Косова и Метохији. Он је рекао да “смо се на Газиместану борили против Турака, али да данас имамо другу борбу”.

“Има много оних који би желели да не будемо на овим просторима, али нећемо се дати, нећемо се предати и истрајаћемо, не толико својим силама и снагом колико Божијом силом и нашом вером”, рекао је владика Теодосије.
Парастос је обезбеђивао велики број полицајаца који нису дозволили истицање српских застава и амблема ван Газиместана.

Овогодишње обележавање Видовдана је протекло у порукама мира и подршци Србима на Косову и Црној Гори.
Верници су организованим превозом уз пратњу полиције и приватним превозом дошли из свих крајева Србије.

“Ово је дан када је наш кнез Лазар одлучио да будемо небеска Србија. Ове годне је мање људи, а разлог је вирус. Даће Бог да нас следеће године буде више”, рекао је Мирољуб Филиповић из Београда.
“Ово је један од најзначајних догађаја и датума у нашој историји. Ово је дан када се сви сећамо како су наши преци страдали и да према томе градимо нашу будућност”, рекао је Слободан Станисављевић из Угљара код Косова Поља.

Након парастоса певале су се песме о Косову и чули повици “Мило лопове“ и “Црна Гора и Србија то је једна фамилија”.
Иначе, владика Теодосије је рекао и да су стигли резултати теста и да није позитиван на коронавирус.
Након парастоса, приликом изласка из спомен комплекса, двојица младића из Лапљег Села приведени су због ношења заставе.
Дошло је до мањег инцидента, специјалци РОСУ су их привели, а касније на магистралном путу ка Приштини, ослободили. Како су изјавили за Радио Ким, они су због задобијених удараца отишли на преглед у болницу у Грачаници.

Подели на: