Најновије вести

„Видовданско песничко бденије“ у Грачаници

У порти манастира Грачаница одржано је 30. по реду „Видовданско песничко бденије“, централна културна манифестација у оквиру обележавања Видовдана на Косову и Метохији.

 

Највише признање Видовданског песничког бденија „Златни крст Кнеза Лазара“ , које додељује Министарство културе Владе Републике Србије за целокупни стваралачки опус уручено је Милисаву Савићу, писцу из Београда.

Српском прозном писцу Милисаву Савићу додељена је награда “Златни крст Кнеза Лазара” , коју је уручио члан жирија ,књижевник Жарко Миленковић. Традиционално, у Грачаници добитник овогодишње награде Милисав Савић је казивао “видовданску беседу”.

“Ово је моја трећа награда, после Стефана Првовенчаног, и Деспота Стефана Лазаревића. Примао сам награде на многим знаменитим локацијама, поводом важних датума. Али, од овог места у порти манастира Грачаница и од ове празничне ноћи, нема лепших”, рекао је у својој беседи Савић.

Остали лауреати Видовданског песничког бденија су песник из Београда Драган Хамовић коме је припала Грачаничка повеља краља Милутина, кондир косовке девојке добила је песникиња Бојана Стојановић-Пантовић,док је Перо Деспота Стефана Лазаревића уручено Слободану Јовићу, песнику из Републике Српске, коме ће награда бити уручена јер из оправданих разлога није присуствовао “Видовданском песничком бденију”.

Песникиња Бојана Стојановић Пантовић из здравствених разлога није могла да присуствује на Видовданском песничком бденију али се обратила речима:

“Кондир косовке девојке јесте симболичка заслуга традиције која нас повезује са светосавским заветом.У њој је вода која обнавља , лечи и живот дарује , не само у средњем веку већ и данас када се осећамо усамљени и напуштени”.

Награду “Грачаничака повеља” припала је Драгану Хамовићу, а уручио је професор Филозофског факултета Владан Виријевић.

“Примам ову награду са милозвучним именом са скрушењем колико ми је дано”, рекао је Хамовић.

На Видовданском песничком бденију присуствовали су песници, професори са Косова и Метохије, који су казивали стихове присутнима у порти манастира Грачаница.У оквиру “Видовског песничког бденија” претходних година је наступао и Симфонијски оркестар РТС предвођен маестром Бојаном Суђићем. Ове године њиховог наступа нажалост није било због актуелне ситуације са коронавирусом.

Манифестацију “Видовданско песничко бденије” подржали су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе и информисања, Општина Грачаница, СГ Приштина.

Подели на: