Најновије вести

Видовданско песничко бденије

Централна манифестација Видовданских свечаности у Грачаници

 

У порти манастира Грачаница одржана је централна књижевна манифестација ”Видовданско песничко бденије” на којој је више од хиљаду људи могло да ужива у стиховима познатих српских песника, али и у музици Симфонијског оркестра и хора РТС-а под управом маестра Бојана Суђића.
По традицији, на поменутој књижевној манифестацији додељују се вредне награде. Жири је ове године одлучио да награда „Златни крст кнеза Лазара“ припадне Гојку Ђогу, песнику из Београда.
-Гојко Ђого је песник снажних изазова које савременој, идеолошки обележеној друштвеној ситуацији испоставља митско-историјска свест и њој примерен песнички доживљај света. Овај песник био је убеђен у оно што је српска друштвена, политичка и идеолошка пракса довољно јасно показала, а то је да се национална самосвест сасвим лепо може уклопити унутар идеја о демократском поретку, каже се између осталог у образложењу жирија.
Награда „Грачаничка повеља“ припала је Мирославу Максимовићу, песнику из Београда. Благоје Баковић песник из Врбаса добио је „Кондир косовке девојке“ . Док је награда „Перо деспота Стефана Лазревића“ припала Јани Алексић, песникињи из Београда.
У својој беседи окупљенима у манастирској порти овогодишњи лауреат ”Видовданског песничког бденија”, Гојко Ђого, рекао је да су на Косову сукобљена два народа, два светска политичка и војна блока, две цивилизације, два егзистенцијална, животна, национална и државна становишта.
-Као хришћанин који стоји пред Грачаницом верујем да наде има и кад је нема. Мене у вис узноси Златни крст кнеза честитога којим сте ме обдарили, а ви повијате леђа под оним тешким спаситељевим на коме душмани хоће да вас разапну. Ваш глас ће стога увек бити мој стих и моја молитва. Ви сте браћа од заклетве, на вама је царство и нека вам је Господ напомоћ, рекао је Ђого.
Манифестацији ”Видовданско песничко бденије” присуствовали су и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, умировљени епископ Атанасије Јевтић,епископи рашко-призренски Теодосије и милешевски Атанасије Ракита.
М.Ч.

Подели на: