Најновије вести

Више од игре и песме

Гостовање Ансамбла ”Венац”у Републици Српској

 

 

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ”Венац” недавно је завршио успешно гостовање у Републици Српској. У целовечерњим концертима у Лакташима и Градишци ужавили су и играчи и публика, а поменуто госовање и дружење за резултат су имали и прикупљање хуманитарне помоћи за децу са Косова и Метохије.

-Из једног угла била је ово још једна успешно реализована турнеја ван међународно признатих граница наше земље, иако се ни једног тренутка нисмо осетили као да смо ван Србије или да негде гостујемо, јер смо у Републици Српској били међу својима. Дивној публици у Лакташима представили смо се програмом ”Земљом овом- легенда о Венцу”, док смо у Градишци наступили са програмом ”Грачаница кроз векове”, и то је било наше друго дружење са публиком у поменутом месту  у последњих 10 година. Посматрано из другог угла, а што ову нашу турнеју посебно издаваја од неких других јесте необјашњива и дирљива потреба тамошњих Срба да покажу солидарност, хуманост и саосећајност са својим народом на Косову и Метохији који из године у годину живи у све већој неизвесности и опасности, казала нам је директорица Ансамбла ”Венац” Снежана Јовановић.

Према њеним речима, након потврде њиховог гостовања у Републици Српској, њихови домаћини КУД”Славко Мандић” из Лакташа самоиницијативно су организовали акцију прикупљања школског прибора за помоћ социјално угроженим породицама и самохраним родитељима на КиМ.

-Ми то нисмо могли другачије да схватимо него као једну оргомну љубав и подршку свима онима који упркос свим недаћама и даље опстају на својим огњиштима чувајући своју колевку своје државе, њену  традицију и културу, казала је Јовановић и додала:

Прикупљену помоћ расподелили смо на 40 поклона и додали слаткише као дар деци од Ансамбла ”Венац”. У договору са Центром за социјални рад и основним школама  у централном делу Косова помоћ је подељена тако што је поменути центар део поклона доставио самохраним родитељима и социјално угроженим породицама које су сами одабрали. Школама смо предложили да поклони буду подељени деци са сметњама у развоју. Ансамбл ”Венац” је четири поклона, по истим параметрима, доставио породицама по сопственом избору у Кишници, Грачаници и Горњој Гуштерици. Два пакета школског прибора предали смо хуманитарној организацији ”Мајка девет Југовића” које ће они даље поделити социјално угроженим породицама које они редовно помажу.

Изненађени и дирнути свиме што су у Републици Српској доживели,  запослени у Ансамблу ”Венац” кажу да ту није крај онога што су за њих приредили и истичу да су домаћини из Градишке одлучили да њихов наступ буде хуманитарног карактера а да ће сва прикупљена средства у договору са Епархијом рашко-призренском бити поклоњена некој социјално угроженој породици на Косову и Метохији.

-На том концерту прикупљено је 1000 евра, и у договору са Епархијом уплаћена су организацији ”Мајка девет Југовића” која ће даље одлучити коме ће новац поклонити, казала је Јовановић и захвалила се домаћинима у Републици Српској на гостопримству: ”Велико хвала свима на гостопримству, и свима онима који су учествовали у овим акцијама чиме су поред тог материјалног дела послали и једну важну поруку свим Србима на Косову и Метохији, а то је да нису сами и да неко увек мисли на њих, што је много вредније од било које помоћи која је пристигла на њихове адресе”.

   М.Ч.

 

 

Подели на: