понедељак, 05. јуна 2023. | 09:47
Најновије вести

Високи Дечани: Стејт департмент критички о неспровођењу одлуке суда

Манастир Високи Дечани оценио је да је у извештају Стејт департмента о верским слободама на КиМ за 2021. годину изнет критички став због неспровођења одлуке уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој су 24 хектара земље власништво манастира и кршења договора о изградњи обилазнице око манастирске зоне.

 

 

У објави Манастира Високи Дечани на Твитеру наводи се и да је у мају 2021. године Српска православна црква на Косову и Метохији прекинула контакте са властима у Приштини због неспровођења одлуке уставног суда о манастирском земљишту и “нечувеног кршења владавине права и верских слобода”.

Манастир је навео и да је у ситуацији отвореног непоштовања судских одлука од стране привремених институција у Приштини и потписаних споразума које гарантују ЕУ и ОЕБС, СПЦ упозорила међународне представнике на потребу за посебним механизмима заштите.

У објави је наведено и да отворена етничка и верска дискриминација према СПЦ наноси штету свим грађанима КиМ.

Манастир Високи Дечани објавио је и фотографију извештаја Стејт департмента о верским слободама на КиМ за 2021. годину.

У извештају Стејт департмент наводи да је уставни суд у Приштини у септембру те године проследио државном тужиоцу информацију о томе да влада стално одбија да примени одлуку тог суда из 2016. године, којом се СПЦ признаје власништво над земљиштем око манастира Високи Дечани.

“Као одговор на владино континуирано неспровођење те одлуке и договора о радовима на путу из 2020. године у Специјалној заштитној зони манастира Високи Дечани, СПЦ је у мају прекинула званичну комуникацију са владом”, навео је Стејт департмент.

Подели на: