Најновије вести

Војна парада поводом обележавања 75. годишњице победе над фашизмом

У Москви је одржана Војна парада поводом обележавања 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату. На паради су учествовали и припадници Војске Србије, а паради је присуствовао и председник Александар Вучић.

 

10:24
Полагање цвећа на Споменик незнаном јунаку
Након приказа наоружања, високе званице руског председника Владимира Путина, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, полажу цвеће и венце на Споменик незнаном јунаку.

10:12
На небу над Кремљем најпре су били јуришни хеликоптери, а затим и ремек-дело руске авијације “тупољев 160”.

Приказан је и “иљушин 78” који може да врши пуњење летелица у ваздуху.

Следе “сухоји”, авион пете генерације Су-57, “мигови 31” који носе ракете “кинжал”.

Уследио је и формацијски лет акроѓрупе Стрижи и Руских витезова.

10:06
“Јарс” пред публиком
Приказана је арктичка верзија “панцира”, обалски систем “бал”, а затим и дуго очекивани руски ракетни систем “Јарс”.

Ракете “Јарс” могу носити нуклеарне бојеве главе, а имају такве тактичко-техничке карактеристике да их је готово немогуће оборити.

10:02
Приказана ракетна артиљерија
Међу бројним наоружањем, приказан је и нови “Торнадо-С”, домета 120 километара, као и “Искандер”.

На Црвеном тргу је и С-300, као и Тор-М2, Бук-М3, вишецевни бацач ракета “Тосочка”.

09:56
Од Т-34 до најновијих оклопних возила
Након гардиста, на Црвеном тргу званице су могле видети чувени совјетски тенк 34, који је у Другом светском рату победио немачки “панцир”.

На Црвеном тргу се брзо смењују и најновија оклопна борбена возила, армата, самоходна артиљерија…

09:34
Српски гардисти продефиловали Црвеним тргом
Мајор Ненад Шћеловић имао је част да носи заставу Србије на Црвеном тргу, а српске гардисте поздравио је и председник Александар Вучић.

Седамдесет пет гардиста Војске Србије припремало се око 45 дана за параду у Москви, а две недеље су били у карантинским условима.

09:23
Путин: Пут до победе испуњен жртвама
Владимир Путин је рекао да је словенски народ поднео основни терет борбе против нацизма.

“Управо је наш народ успео да савлада то страшно, фатално зло”, рекао је Путин додајући да се до победе прошао пут испуњен жртвама.

“Наша обавеза је да ту истину чувамо и предамо нашој деци, унуцима и праунуцима. Данашња парада је у знак свете истине, поколења победника”, поручио је Путин.

Указао је да данас заједно са руским војницима, марширају и представници Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Молдавије, Монголије, Србије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

09:18
Минут ћутања на Црвеном тргу
Председник Русије Владимир Путин рекао је у обраћању присутнима да се данас обележава најграндиознија победа.

“Данас се клањамо успомени на све оне који се нису вратили из рата, на синове, кћери, очеве, мајке, дедове, мужеве, жене, браћу, сестре, другове из пука, родбину и пријатеље. Тугујемо за ветеранима који су нас већ напустили. Проглашавам минут ћутања”, рекао је Путин, након чега је уследио минут тишине.

09:13
Вучић међу високим званицама
Председник Србије Александар Вучић стигао је са осталим високим званицама у Кремљ пола сата пред почетак Војне параде, а дочекао га је председник Русије Владимир Путин.

Црвеним тргом симболично ће продефиловати и 75 припадника Гарде Војске Србије.

Паради у Москви присуствује и српски члан Председништва БиХ Милроад Додик.

09:06
Шојгу поднео извештај Путину
Министар одбране Сергеј Шојгу честитао је војницима годишњицу победе у Другом светском рату. Њему је поднет извештај о спремности за параду:

“Друже министре, одбране трупе московског гарнизовна у знак 75. годишњице победе су постројене”.

Шојгу је, затим, председнику Русије Владимиру Путину поднео извештај.

09:00
Звона означила почетак параде у Москви
Звона са Спаске куле на Црвеном тргу означила су почетак Војне параде у Москви. Марширају припадници војне почасне гарде 154. посебног командантског Преображенског пука.

Парада је одржана у неколико градова у Русији, а учествовало је око 64.000 људи. Само на Црвеном тргу било је 14.000 припадника војске Русије и других земаља.

Уредник емисије “Дозволите” Горан Јанићевић указује да Русија има развијену институцију војних парада – њима приказују своју војну моћ, политичку стабилност и да имају веома развијену културу сећања на Отаџбински рат, како они називају Други светски рат.

Приказан је систем “Панцир СМ” са новим специјалним ракетама за обарање дронова, који су нови безбедносни изазов у целом свету. Руси су се, као лидер у ракетној технологији, одлучили да први прикажу ракете и покажу да имају војну моћ на том пољу, најавио је Јанићевић уочи параде.

Приказана су и модификована оклопна возила која су већ приказана 2015. Имају нове топове, противоклопне ракете и нове системе заштите од противоклопних ракета.

Представљен је и “Бумеранг” – возило нове генерације, које је опремљено најефикаснијим наоружањем, као и веома комплексним системима одбране и управљања. Може да плива, а њиме се управља и преко таблета.

Уредник емисије “Дозволите” објашњава шта ћемо видети на данашњој паради
Публика је могла да види и авион који се ретко појављује у јавности – руског ловца пете генерације Су-57, најмодернији руски борбени авион. Многи га пореде са америчким Ф-35. То је авион који ће значајно унапредити могућности руског ратног ваздухопловства. Када се он појави на небу и сними га противнички радар, тај радар га детектује као мању ракету или метеоролошки балон.

Он је пројектован и за борбу на великим даљинама, има далекометно наоружање ваздух-ваздух и смањену виљдивост.

Биће приказан и ЈАРС, ракеттни систем са ракетама које носе нуклеарне бојеве главе, а имају такве тактичко техничке карактеристике да их је готово немогуће оборити.

Приказан је С-350
Приказан је С-350
Велику пажњу увек изазива и С-400, највероватније најмоћнији ракетни систем за противваздухопловну борбу који се налази у оперативној употреби у свету. Има способност уништења циљева на малим и веома малим висинама. Део комплекса -С400 публика у Србији је могла да види прошле године кад је био “Словенски штит”.

Црвеним тргом продефиловали су и гардисти Војске Србије.

Подели на: