Најновије вести

Волонтери стижу и до најудаљенијих села општине Ново Брдо

Удаљени засеоци у општини Ново Брдо до којих се стиже макадамским путем и теренским возилом не представљају препреке за 20 волонтера који свакодневно снабдевају храном и лековима најстарије суграђане.

 

Новица и Славојка Ивановић живе у оронулој кући у махали Тринићевце. Свакодневно користе лекове за срчана обољења и нису у могућности да их набаве због епидемије корона вируса. Обратили су се општинском кризном штабу за помоћ. Убрзо су лекови набављени, а волонтере испред њиховог кућног прага Новица и Славојка су дочекали са осмехом на лицу.

Новица Ивановић се захваљује људима добре воље, посебно младим волонтерима који помажу старијим особама у испоруци лекова. “Пуно нам ово значи. Ми смо сами и стари и не можемо да се крећемо. Пијем седам врста лекова, највише за срце“, рекао је Ивановић.

Волонтерима ова мисија није лака. Територијално, Ново Брдо је једна од већих општина на Косову и потребно је више времена због брдско-планинског краја, забачених махала и кућа да обиђу све угрожене породице.

Немањи Митићу је, како каже, част и драго да помаже људима у оваквој ситуацији. “Имамо аутомобиле и стижемо на сва места како би помогли људима. Трудимо се да дођемо до свих и мислим да смо успели да обиђемо сва домаћинства којима је помоћ неопходна”, каже Митић.

Епидемиолошка ситуација у Новом Брду је под контролом. Становништво се придржава упутства надлежних институција, каже градоначелник Новог Брда Светислав Ивановић.

“До сада нема инфицираних од коронавируса. Свакодневно смо на терену и предузели смо мере дезинфекције објеката општине, здравствених установа, полицијске станице и осталих зграда за које смо сматрали да је то неопходно. Апелујем на грађане да се маскимално придржавају мера и издрже до краја како би победили вирус”, поручио је Ивановић.

У Кризном штабу општине Ново Брдо истичу да угрожене породице и старачака домаћинства немају разлога за бригу и панику. Неопходну помоћ коју су тражили, волонтери ће им лично уручити.

Подели на: