Најновије вести

Вучевић: Ситуација на КиМ узнемирујућа, живот за Србе неодржив

Министар одбране Србије Милош Вучевић оценио је да је ситуација на КиМ у најмању руку узнемирујућа и да је живот за Србе неодржив.

 

 

Како је рекао, од доласка Куртија на чело привремених приштинских институција, Срба на КиМ је мање за 11 одсто и плаши се да ће се тај тренд наставити.

“Имамо искрено дивљење према свим Србима који остају и опстају на КиМ све ове године. То је живот у немогућим условима. Нико од нас не може да перципира шта се дешава и какав је то живот”, навео је Вучевић на ТВ Прва.

Министар одбране је навео да га посебно иритира када неко из централне Србије учествује у етикетирању и жигосању Срба да су центри или места организованих криминалних група и, како каже, играју “дупли пас”, фудбалски речено, са Куртијем да би створио легитимитет за све оно што се ради Србима.

Осврћући се на наводе да Србија гомила војску на административној линији, министар је рекао да ћемо неке политичке захтеве, консеквенце и циљеве видети у наредним данима.

Како каже, током кризе са барикадама крајем ’22. године, ми смо преварени као држава и као народ.

“Тада смо имали нешто више од 13.000 припадника Војске Србије и специјалних јединица МУП-а у том потезу око административне линије и у гарнизонима у близини. Сада, два дана после догађаја у Бањској, ми смо имали 8.350”, рекао је Вучевић.

Како каже, тренутно се чује канонада оптужби из међународне заједнице да Србија нешто гомила.

“Данас ми имамо испод 4.500 припадника Војске Србије на делу суверене територије Републике Србије на којој наша војска сме апсолутно слободно да се креће. Ми немамо никакве рестриктивне одредбе за копнену зону безбедности – колико људи смемо да имамо или колико технике и наоружања можемо да поставимо на том потезу”, навео је министар.

Вучевић је рекао да сада имамо деангажовање, а не повлачење, дела јединица и да се оне враћају у своје гарнизоне и касарне и на своје редовне активности.

Како каже, Војска Србије и Министарство одбране прате све што се дешава на том простору, који по свим међународним правима и правилима припада Републици Србији, јер је то велики безбедносни ризик и претња за нашу државу.

Подели на: