Најновије вести

Вучевић: Ситуација на КиМ забрињавајућа и безбедносно и политички

Тренутна ситуација је забрињавајућа и са безбедносног и са политичког аспекта, оценио је јутрос министар одбране Милош Вучевић гостујући на ТВ Прва.

 

 

Одговарајући на питање има ли опасности од рата и шта може поводом актуелне ситуације поручити грађанима, он је рекао да они треба да верују у руководство Србије и Војску Србије који ће учинити све да до рата не дође.

“Било би добро да у држави имамо јединствен став и да се не смејемо нашој војсци, већ да имамо минимум консензуса око наших државних интереса. Срби на Косову и Метохији очекују поруку да ће Србија бити уз њих, да их неће оставити и окренути главу као што је некада раније било”, рекао је он.

Упитан да ли ће после данашњих догађања у Београду и на Косову и Метохији бити донета одлука о напустању косовских институција од стране Срба рекао је да ће се знати више о томе и истакао да људе на КиМ није лако смиривати и убеђивати их да се спусте тензије јер су они стално под притиском.

Оценио је да би излазак Срба из ових институција могао изазвати озбиљне последице.

На питање шта је Београд требало да уради на Косову 2004. и 2008. године а није, Вучевић је изнео став да погрома над Србима не би било да је Александар Вучић тада био на челу државе.

“То се постиже дипломатијом и храброшћу”, оценио је он и додао да су сада околности немогуће али да нисмо пали и да идемо напред.

Говорећи о дроновима и оном онеспособљеном у Рашки, Вучевић је рекао да је дронова претходних дана било више него што је уобичајено и да је забрињавајуће то што су се кретали око војних објеката и тамо где је војска.

Упитан чији је дрон који је онеспособљен у Раски, рекао је да то не може да каже али да није дошао са севера Косова већ са југа.

Истакао је да је председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић одмах потписао неопходне акте да Војска Србије може да реагује и да ће она дејствовати када год буде угрожена безбедност земље.

Упитан на шта се Србија спрема и шта значе маневри који су били у четвртак, рекао је да су војне везбе, па и она на Пасуљанским ливадама, биле давно планиране и да их је било по целој Србији.

“Војска се спрема да буде на висини задатка, да испуни наредбе врховног команданта и да чува Србију”, истакао је Вучевић.

Додао је да Србија не жели ратове, већ да је за разговоре али да је спремна за све опције.

Подели на: