Најновије вести

Вучевић: Залажем се за поновно увођење војног рока

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је, по наредби председника Александра Вучића, Војска Србије у стању приправности и подигнут је ниво борбене готовост, због стања на Косову и Метохије.

 

 

Вучевић је, у гостовању на телевизији Хепи, рекао да је Србија озбиљна држава и да зато ником не треба да се игра “ратних игара”.

Ми не можемо бити опуштени, а залажемо се за дијалог, истакао је он, уз поруку да је војска спремна да изврши сваки налог Вучића, који јој је главнокомандујући, штитећи све грађане Србије, укључујући и Србе на Косову, “и у то нико не треба да сумња”.

Србија је за дијалог. Боље је хиљаду дана преговарати, него један дан бити у траншеји или рову, оценио је Вучевић.

Он је упозорио да кад Србија прича о миру и стабилности, то не значи да је слаба или кукавица, јер је њена војска многоструко јача него што је била, али да поступа по налогу државног врха и председника.

Вучевић је синоћ, гостујући на Блиц телевизији у емисији “Јасно. Као дан!” ауторке Иване Мастиловић Јаснић, 2 сата уочи истека рока за пререгистрацију возила, рекао да Србија не жели дестабилизацију региона, већ позива “да се вратимо за преговарачки сто”.

“Србија не жели дестабилизацију региона. Не жели, не дај боже, сукобе или ратове. Ми смо ратовали и више него што је требало у 20. веку. Али администрација у Приштини треба да зна да наша жеља за миром, дијалогом и компромисом није знак слабости. И то није претња никоме, ми се не играмо тих ствари. Ово нису ратне игре! Ово је порука одговорне државе. Ово је позив да се вратимо за преговарачки сто. Србија неће бити џак за ударање”, изјавио је министар Вучевић.

Вучевић је казао да као министар одбране нема право да буде уплашен због ситуације на Косову и Метохији, али да је забринут због могуће ескалације.

На питање новинарке “А шта Србија може ако дође да ескалације, распламсавања, подизања тензија, нереда? Не можемо ништа да урадимо? Вучевић је јасно одговорио да Србија може и да има припремљен одговор.

“Пустите то, да не можемо. Можемо! Не желимо да идемо у ескалацију, али Србија има припремљен одговор на све моће сценарије” одговорио је министар Вучевић.

Нови министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас за Блиц телевизију да се залаже за поновно увођење војног рока и најавио је шта би могло да чека старије од 30 година који нису редовно служили војску.

“Интимно, као отац двојице синова, апсолутно сам за, али се владам и објективном анализом и чињеницама. Мој син се добровољно јавио у јуну, а сада је септембарска класа. Поносни смо на њега, то је била апсолутно његова одлука”, изјавио је министар Вучевић у емисији “Јасно. Као дан!” ауторке Иване Мастиловић Јаснић.

Вучевић је истакао да позитиван став према увођењу војног рока заснива на објективној анализи и чињеницама.

“И сам сам служио војни рок. Наравно, не причамо више о војном року од 12 месеци. Био сам на Косову 10,5-11 месеци. Али мислим да треба да вратимо војни рок и да је то три недеље или три месеца, или неки други период, али апсолутно да”, рекао је Вучевић.

Нови министар одбране је најавио да треба радити и са резервним саставом, као и да мора да се ради и са људима који имају више од 30 година и који нису служили редован војни рок.

“За њих је онај краћи период обуке од три недеље”, рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да “кад су поплаве, пожари, земљотреси, сметови… сви гледамо у небо или у војску”.

“А ми сад правимо 10-12 генерација које не знају ништа. Не знају да обуку униформу! И још се поносимо тиме! Ваљда треба да будемо бескичмењаци и килави, и онда ћемо бити идеална нација?! Не мислим да је дух демократије да имамо неспособне генерације, неспособне да одговоре на те изазове”, рекао је министар Вучевић.

Подели на: