Вучић: Берлин ће преко Брисела водити главну реч о Косову

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће, без обзира на то која личност буде именована за изасланика за Косово, Берлин преко Брисела водити главну реч о решењу косовског питања. Излазак Велике Британије из Европске уније представља прилику да Србија изгради боље односе са званичним Лондоном, поручио је Вучић.

 

Александар Вучић је, у изјави за телевизију Прва, рекао да мисли да већ зна ко ће бити представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и вероватно БиХ.

Прилика да градимо боље односе са Лондоном

Излазак Велике Британије из Европске уније представља прилику да Србија изгради боље односе са званичним Лондоном, него што их је имала док је та земља била у Унији, изјавио је Вучић и додао да ће и сама ЕУ желети да се прикаже као још увек пожељна, што може да буде и шанса за Србију.

Вучић је, упитан шта Брегзит представља за Србију, указао да ћемо морати, као и да ћемо сада имати прилику, да градимо боље односе са Великом Британијом, него што су били док је та земља била део ЕУ.

Председник је приметио да ће Британија сада желети да се позиционира као самостална сила, те да су, у том настојању, већ направили самит са Африком, јер желе бржи и већи продор ка том континенту, него што је био случај до сада, а да ће то исто желети да остваре и на нашим просторима.

“Биће то неко од великог утицаја у Берлину, односно са великом подршком Берлина. Он ће бити под великим утицајем Берлина. Де факто ће, без обзира на то која је личност, Берлин преко Брисела водити главну реч, што за нас није лако”, објаснио је Вучић.

Вучић је, упитан шта је разговарао са високим представником за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепом Борељом, рекао да се ради о искреном пријатељу Србије, који разуме позицију наше земље.

Он је, према његовим речима постављао питање и у Приштини, а и овде, шта би то Србија добила за признање Косова.

“За разлику од оних који мисле да је нормално да Србија мора да призна Косово и да је само питање тренутка када ће то бити, он је човек који долази из земље која није признала Косово и зна да ни Шпанија неће то да учини. Косово је са међународним представницима увек главна тема, 99 одсто времена оде на Косови. Они кажу ‘немојте да рачунате да ћете бити део ЕУ, ако не решите то питање’. То недвосмислено кажу”, истакао је Вучић.

Указао је да је Борељ професионалац, и да он мора да разговара и са Приштином, јер има Немце, Французе који су признали независно Косово.

Како да каже Ангели Меркел “нећу да разговарам”, то није реално. Он је добар човек, који разуме Србију, који разуме српске потребе и политичке ставове, рекао је Вучић.

Вучић о влади у Приштини: Бог отац не зна кад ће је формирати
Бог отац не зна када ће се формирати влада у Приштини, а камоли Жозеп Борељ, прокоментарисао је Вучић упитан да ли је високи представник ЕУ из Приштине у Београд донео неку конкретну информацију о формирању тамошње владе.

Завршна флеш процена раста 4,2 одсто

Говорећи о привредном расту, Вучић је изјавио да завршна флеш процена привредног раста Србије за 2019. годину износи не 4,1 одсто него 4,2 одсто, по чему је Србија међу прве три или четири земље Европе.

Вучић је казао да је у последњем крварталу претходне године привредни раст Србије био 6,1 одсто, а у децембру чак 6,7 одсто који је био убедљиво највећи раст у Европи.

“Они су му рекли у понедељак, али то сам већ чуо више пута”, приметио је Вучић.

Вучић је указао да постоји опасност ако лидер Самоопредељења Аљбин Курти буде желео да унизи Србе и Српску листу и да у владу изабере неког свог, “приватног Србија”.

“То би значио крај сваког нормалног и рационалног разговора са Куртијем и његовом потенцијалном владом”, подвукао је председник.

Додао је да је пред Београдом много проблема, те да не долази лак период за земљу, али да је важно да наша економија иде напред, и да морамо да чувамо мир и стабилност.

“Доказано је да смо говорили истину”

Председник Србије изјавио је да му је драго што је тужилашво утврдило да он и његов брат нису имали никакав контакт нити комуникацију са власником “Јовањице” Предрагом Колувијом, као и да не очекује никакву рекацију јавности пошто је већ навикао на свакодневне измишљотине против њега и његове породице.

На питање новинара ТВ Прва да ли очекује било какву реакцију српске јавности тим поводом, Вучић је рекао да не очекује, као и да се са лажима и измишљотинама суочава сваки дан.

Најбоља вина за Бореља

Александар Вучић обишао је данас манастир Хопово на Фрушкој Гори и Ириг, где је синоћ био домаћин шефу дипломатије ЕУ Жозепу Борељу.

Вучић је рекао да је Борељу изнео да проба најбоља српска вина, за која је истакао да су све боља. Он је рекао да је делегација ЕУ изразила жељу да посети неки српску планину.

“Овде у Винарији ‘Ковачевић’ пробали су органске домаће производе. Поносан сам на српске винаре, не само овде већ у целој Србији, од Неготина, Јагодине, Врања, Александровца и Тополе, до Суботице, Вршца. Све су боља, све више се вина троши и то говори о стандарду”, рекао је Вучић.

“Драго ми је што је показано да смо говорили истину. Они (СЗС) су говорили чекамо тужилаштво да каже, које је давило и гњавило и тражили су неколико година уназад код тог човека (Колувије) који је неки чудан и енергичан човек који је имао на хиљаде бројева телефона са којима разговара, наравно ниједан није наш и никада нисмо били у контакту”, рекао је Вучић.

“Јасно да ту није реч о емитовању Н1 већ о парама”

Председник Србије изјавио је, поводом “рата саопштењима” између Н1 и Телекома, да је јасно да власницима Н1 није стало до емитовања те телезвизије већ до пара, као и да је он увек за то да се Н1 гледа свуда јер се тако још боље види колико је власт успешнија од оних које Н1 подржава.

На питање новинара ТВ Прва шта се крије иза сукоба Јунајтед групе и Телекома, Вучић је рекао:

“Мислим да људи све разумеју, прво су говорили да неко Н1 неће да емитује. Телеком је онда рекао да ће емитовати Н1 свуда где никада није пре емитован тај канал односно на целој мрежи Телекома, бесплатно док трају преговори. Али, ту није до емитовања Н1, него до пара”.

На питање да ли је власти у интересу да се види Н1, Вучић каже да је и из политичких разлога у интересу власти да се види Н1.

“Јер, део људи увек мора да види и другу страну да би знао зашто се за некога бори и залаже и неку политику подржава. Ако то не видите на тако бруталан начин као што то видите на тој телевизији, онда ће наши људи бити мање мотивисани. Ми немамо проблем са тим”, рекао је председник.

Како каже, у нашој земљи 90 одсто грађана користи друштвене мреже.

“Тако да имају (опозиција) под својом контролом и дневне и све недељне новине и више канала, али очигледно је да је овде у питању новац и ништа више. Мислим да је било вазно да се то понуди (да се емитује Н1 преко целе мреже Телекома), а њихово право да одбију”.

Вучић такође истиче да је добро и што су то људи могли да виде.

Подели на: