понедељак, 20. фебруара 2023. | 08:15
Најновије вести

Вучић: Борићемо се ако дође до лобирања за нова признања тзв. Косова

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија да се супротстави ако дође до новог лобирања за признање самопроглашене независности Косова.

 

 

Вучић је на питање о најави председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ће појачати лобирање за независност тзв. Косова, рекао за ТВ Пинк да је то реално, јер је Турска велесила, а Ердоган велики лидер.

„Покушаћу да разговарам са њим. До 1. септембра, према Вашингтонском споразуму обе стране имају обавезу да нема лобирања за признање ни отпризнавање. Ако од 1. септембра, или можда пре тога, крену у акцију признавања ми ћемо се томе супроставити“, нагласио је он.

Вучић је истакао да је Турска велика сила, да је он у поређењу са Ердоганом мали и занемарљив, али је подвукао да Србија није толико мала да не би покушала да се супростави.

„Србија штити своје. Ово није турско, припада Србији. Нама остаје једино да се боримо за своју земљу и свој народа. Он је много моћан, а ми нисмо, али верујем да ће мало ублажити свој став“, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија нема алтернативу него да се бори за своју земљу.

“Видећете да нисмо онолико мали колико ја понекад говорим“, поручио је председник.

“Србија има границе признате у УН, једино нас то интересује”

Председник Вучић поручио је да Србија има своје међународно признате границе у УН, које укључују и КиМ и да је то једина наша политика, као и да нас не интересује ништа што припада некој другој земљи.

“Једино нас интересује да чувамо своје и да радимо и боримо се за свој народ”, рекао је Вучић одговарајући на питање како коментарише то што је Бакир Изетбеговић изјавио да је Александар Вулин у свом говору пре неколико дана причао о обједињавању српског света и да је Изетбеговић то назвао великом Србијом и поручио председнику Србије да не дозвољава убудуће такве изјаве српских званичника.

“Нисам неко ко жели да запуши уста било коме, то може да ради Бакир или неко други, Вулин је мој пријатељ и са њим се не слажем у неким стварима. То је био његов страначки скуп. Ја сам одржао миран и одговоран говор, а Вулин је имао свој говор који се претпостављам више допао већем делу Србије”, рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија има своје границе које су међународно признате у УН и да су то једине границе које нас интересују, рачунајући и КиМ као део Србије у складу са Резолуцијом 1244.

“То нећу да понављам нити да се извињавам никоме више и никада више. Они то раде намерно, да би говорили како ми производимо нестабилност, иако су они ти који производе нестабилност, јер супротно Дејтону свакога дана говоре о укидању Републике Српске и да не причам о правима нашег народа у другим земљама реигона”, навео је Вучић.

Вулин је говорио оно што он мисли на свом страначком скупу, казао је Вучић и додао да треба Вулина питати о томе.

“Србија има међународно признате границе у УН, то је наша политика и не интересује нас ништа што припада некој другој земљи, једино нас интересује да чувамо своје и да радимо и боримо се за свој народ”, поручио је Вучић.

Подели на: