Најновије вести

Вучић: Циљ је да се Србија ослаби

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да иза свих дешавања у Црној Гори стоји настојање да се ослаби Србија, јер јака Србија никоме не одговара.

 

 

Он је за Тв Прва рекао да то “заједно одавде раде са некима из света” и истакао да су током историје велике силе увек гледале да ослабе Србију, а да ојачају друге.

“Циљ је да ослабе српски фактор. Само је суштина како Србе да зауздамо, морамо да развластимо оне који воде Србију на одговоран начин, да утишамо српски фактор, јер како је могуће да Срби немају глас у Црној Гори или БиХ. Нема одговора на морално и принципијелно питање, како само Срби немају право на самоопредељење”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је политички ветеран, али да је оно што је учињено у последњих девет година од када је на власти ући ће у историју.

“За девет година направили смо највећи успех у историји, можда и од стицања независности. Неки после нас неће моћи ни школе да окрече”, рекао је Вучић.

Као пример због чега стране силе теже да ослабе Србију, Вучић је упоредио економско стање Србије и Црне Горе од пре седам година до данас.

“Србија је 2014. године имала стопу јавног дуга 79, Црна Гора 52 одсто. То је за Србију било катастрофа. Данас Србија има 55,4, стићи ће до 59 до краја године, Црна Гора око 99, завршиће на 104 до 105 одсто. Србија је успела да значајно спусти стопу БДП, Црна Гора га је подигла. Србија је 2014 имала 33 милијарде БДП, ЦГ у том тренутну 4,3 милијарде. Данас Србија 2021. завршава са 51 милијарде, ЦГ 3,8 милијарде, значи 55 одсто је скочио бдп. Невероватан напредак у претходних седам година”, рекао је он.

Он је додао и да је просечна плата 2014. године у Србији била 330, у Црној Гори 550 евра, а да је данас 558, док је у Црној Гори 525.

Док сам жив, нећу дати да покоравате Србију као до сада

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Црној Гори и њеном председнику да Србија нема никакве апсирације према тој земљи, већ са њом жели најбоље односе, али и да им неће дозволити да они покоравају Србију као што су то, каже, чинили последњих готово 30 година.

Вучић је, коментаришући изјаву Мила Ђукановића о великосрпским аспирацијама и покушају покоравања Црне Горе, поручио да Србија нема никакве аспрације, већ жели најближе односе са Црном Гором, и све ће, каже, уради да то тако и буде, упкрос свим понижењима кроз које смо прошли, кроз различите одлуке Грне Горе.

“Немамо нити смо икада имали намеру никога да покоравамо. Али, поручујем му да ни ти, нити било ко други нећете успети да покорите Србију, као што то чините 30 година. Владали сте овом земљом на све могуће начине, преко криминала, полицијских функционера, политичких функиционера, оних у обавештавјним структурама”, рекао је Вучић и наставио:

“Ми смо те људе, који су радили против Србије, највећим делом почистили. Има још, али то су остаци. Наставићемо то чишћење. Нећете покоравати Србију, као што сте је покоравали”.

Вучић је указао да су увек из Црне Горе долазили напади на Србију, а та земља коришћена је као као полигон за напад на нашу земљу.

“Навикли су да управљају Србијом. Ми нећемо да управљамо Црном Гором. Хоћемо братске и пријатељске односе. И гарантујем, док сам жива нећу вам дати да Србију покорите, како сте то радили готово 30 година”, рекао је Вучић.

Нећу да понижавам Србију, упркос притисцима да ме сруше

Председник Србије Аександа Вучић рекао је да нема намеру да понижава Србију, упркос бројним притисцима да га сруше и у Србију поново на власт доведу „луткарско позориште”.

Вучић је, на ТВ Прва на констатацију да се од Србије тражи да призна геноцид у Сребреници, нагласио да је већ ушао у 10 годину на власти, да су неки као Ангела Меркел владали 16, неки 30 година, али неки и две и три, те да је задовољан што је све урадио ово време.

„Да понижавам Србију немам намеру. Знам какви све удари чекају. Видим да су уложили стотине милиона евра за моје свргавање. Десетине милиона страница одштапмпаних против мене. Хиљаде портала направљено је и финансирано од тајкуна и споља не би ли се срушила власт у Србији, довело „луткарско позориште“ на власт са циљем да на власти буде неко као 2008.када је обезбеђено да Србија нема реакцију на једнострано проглашење независности Косова“, објаснио је он.

Истакао је да њега само занима Србија, да за њу живи и да га је баш брига шта ће да му се деси.

„Остао је политички тестамент највише изграђених аутопутева. У децембру ћемо се похвалити са десет аутопутева и брзих саобраћајница у изградњи. Нећу завршити на сметлишту историје. Можда у физичком смислу, али у историјском као моји претходници свакако нећу“, подвукао је он.

Дозвољено чинити све против Срба

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да нико на западу неће реаговати на то штом је црногорски председника Мило Ђукановић стао уз оне који су покушали да онемогуће устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, јер је, како каже дозвољено све чинити против Срба.

„Можете замислите шта би било да сам ја тако урадио као и он, био бих тог секунда обешен у Бриселу и Вашингтону. Овако ћутаће сви, позиваће на мир, што је добро и лепо. Али нико неће рећи ниједну реч. Тако је зато што је дозвољено све чинити против Срба“, нагласио је Вучић за ТВ Прва.

Срби су, како је рекао, за многе западне земље реметилачки фактор.

„Они желе да Срби не буду снажан фактор у Црној Гори. Зато се води хајка против Мандића, Кнежевића и других. Зато сви страни фактори кажу да они не могу да уђу у владу. Зато се води кампања и у БиХ. Није случајно што се Изетбеговић прикључио подршци. Разумео сам да он помало познаје шеријатско право, али нисам знао да се добро разуме и у питање српске цркве. Видим да му то добро иде“, казао је он.

„Замислите да је неко у Северној Македонији забранио долазак било ког имама у Тетово или Гостивар. Како би цео свет скочио да је то председник урадио. Ако је против Срба онда би цео свет ћутао“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је одлука Владе Црне Горе разумна и рационална јер је неко покушао да заузме део територије.

„Нормално им је када оде Ненад Чанак на Цетиње и прича глупости. Добро је што постоје снаге разума у Србији, али је лоше што их предводи дивљак као што је Вучић. Зато ће уложити сав новац да би Србију вратили на ‘прави пут’. Тај ‘прави пут’ за њих је Србија која неће бринути о свом народу у Црној Гори, БиХ, о свом ћириличном писму и језику“, објаснио је он.

Рекао је да Срби желе да буду свој на своме, на прадедовским огњиштима, и кажу само нам дајте право на живот, право на слободу вероисповести, језик и писмо.

„Не тражимо ништа друго у Црној Гори, ни никакву аутономију. Као и у РС, где не тражимо отцепљење. Али Србија је проблем јер са тим мора да се заврши“, подвукао је он.

Сачуваћемо мир у региону, Србија ће ићи напред

Србија ће учинити све да сачува мир у региону и да настави путем економског просперитета, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је гостујући на ТВ Прва, на питање о томе да су људи забринути за мир у региону због дешавања у Црној Гори, рекао да је он много више забринут за ситуацију и однос са Приштином и за оно што се дешава у БиХ, а да ће Србија бити уз свој народ и да ће чувати мир.

“Не желим да било којој мајци у ковчегу враћам дете. Сачуваћемо мир и успећемо у томе, а Србија ће ићи напред”, рекао је председник Србије.

Нагласио је да је Србија довољно јака и снажна као одвраћајући фактор да би, како каже, неко помислио да са лакоћом може да је нападне, као што су је нападали 90-их и 1999.године.

На питање да ли гарантује грађанима да се то неће догодити, Вучић је поновио да ће Србија учинити све да се очува мир у региону и да земља настави путем економског просперитета.

Подели на: