Најновије вести

Вучић: Да признамо независно Косово – то заборавите

Београд у наставак дијалога иде и даље са истим ставовима, каже председник Србије Александар Вучић.

 

“Борићу се да не будемо кривци за непостојање дијалога.

Решење за КиМ не види, али признавање независности није опција.

Упитан да ли трпи притиске, пошто се најављује самит у Паризу о Косову, и који су могући сценарији за наставак дијалога, те каква ће бити платформа Београда, Вучић је рекао заштита националних интереса.

“Као и до сада, да штитимо наше националне и државне интересе, и да покушамо да урадимо све што можемо да урадимо за наш народ на КиМ. При том, разумевајући тежину наше позиције и борећи се за то да не будемо кривци за непостојање дијалога”, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Председник Србије каже да ће се српска страна у складу са тим понашати и у односима са свима са којима разговара.

“Јасно је да разговарамо и преговарамо де факто са западом, а не са Албацима”, рекао је Вучић и додао да већ седам година трпи притиске како ће до краја године наводно бити потписан обавезујући споразум.

Упитан да ли види решење, Вучић каже да га не види.

“Када сам га видео, сви су ми скочили за врат у земљи и иностранству, ударали су из све снаге…Само нисам чуо било који други предлог. Али, то да признамо независно Косово тако да Срби на КиМ нико нема ништа, слободно заборавите”.

Каже и да подизње оптужнице против Тачија и Весељија и евентулне промене на челу приштинског преговарачког тима немају никакве везе са будућношћу дијалога.

Вучић: Они су моћни и јаки, али ми ћемо се борити

Вучић је рекао вечерас да је он председник мале земље, али да мора да се бори за свој народ и своју земљу.

Вучић је то рекао за РТС коментаришући оцену Тима Џуде да ће дијалог Београда и Приштине бити ослабљен, јер обе стане немају једнако јаке преговараче и да је Хоти “политички патуљак” у односу на њега, као искусног преговарача.

“Ја јесам искусан преговарач, а мали човек са Балкана, који не може да стигне да одговори ни на сва питања на РТС, а камоли великанима као што су Хоти и Тачи, а да не причам о западним великанима”, казао је Вучић и додао:

“Пустите да се ми клатимо на ветрометини и да покушамо некако да преживимо”, рекао је и додао да су сви они много већи и много важнији од нас, јер имају подршку Немачке и Америке.

Наводи и пример да Немица из Зелене партије каже да ће до краја године бити признање.

“Много су велики и јаки, а ми смо мали, али, колико год да смо мали морамо да се боримо за свој народ и своју земљу”, истиче председник Србије.

Подели на: