Најновије вести

Вучић данас у Бриселу, које су теме разговора

Председник Србије Александар Вучић у посети је Бриселу где га очекују разговори с највишим представницима Европске Уније. Јуче се са европским званичницима састао премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти. За састанак представника Београда и Приштине у Белој куи очекује се ускоро нови термин јер је, за онај заказан за сутра, делегација Приштине отказала своје учешће.

 

Серија састанака председника Александра Вучића са челницима ЕУ од којих почиње са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајену 9 сати. Одмах након тога је састанак са комесаром за проширење Оливером Вархељијем, као и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Миросалвом Лајчаком, и најзад у току поподнева и састанак са представником Европског савета Шарлом Мишелом.

Уочи састанка у Бриселу истичу да одлагање састанка у Вашингтону и оптужница против Хашима Тачија не мења планове који су објављени раније да до првог састанка у оквиру обновљеног дијалога дође у јулу у Бриселу.

У том контексту би требало видети и данашње састанке.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен, за коју је, како је рекла јучерашњи састанак са Хотијем и данашњи са Вучићем су први физички састанци од почетка епидемије.

Очекује се разговор о укупним односима ЕУ и Србије, о напретку о преговорима о чланству, о општем опоравку Европе и Западног Балкана од последица епидемије, али и припрема за нову фазу дијалога Београда и Приштине.

За ту нову фазу постоје различите иницијативе. Говори се о састанку током јула у Бриселу, о новом термину за састанак у Вашингтону, као и о самиту у Паризу који би био посвећен дијалогу Београда и Приштине.

Током дана требало би да се види какви су календари за те планове и шта се може очекивати у јулу после свих обрта последњих дана.

Подели на: