Најновије вести

Вучић: Дијалог мора да се настави упркос Тачијевој оптужници

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за бриселски портал Политико да дијалог са Приштином мора да се настави, упркос оптужницама за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија, преноси Тањуг.

 

Вучић је у интервјуу који је дао јуче током боравка у Бриселу, где је имао састанке са лидерима ЕУ, рекао да не жели да коментарише саму оптужницу Специјалног суда против Тачија.

Али је јасно казао да жели покретање дијалога уз посредовање ЕУ о односима Београда и Приштине, који је у застоју више од годину дана.

ЕУ је, подсећа Политико, сигнализирала да намерава да рестартује дијалог у јулу.

“Не желимо да потпаљујемо још више политичке или физичке сукобе између Срба и Албанаца, а то је и најбољи начин да заштитимо сигурност и безбедност Срба који живе на Косову”, рекао је Вучић одговарајући на питање о оптужници против Тачија.

Вучић је рекао да Београд треба да настави процес дијалога са било ким кога албанска страна изабере за свог представника.

“Мора да се настави. У противном, шта би могло да се деси? Шта би била перспектива читавог региона”, запитао је Вучић.

На питање да ли ће се састати са Тачијем ако он буде укључен у разговоре, Вучић је рекао, да то не зависи од њега.

“То не зависи од мене. Увек могу да кажем да нећу да разговарам са неким ко је оптужен за ратне злочине, али нисам ја тај, то ће изабрати албански лидери, то зависи од њиховог народа”, рекао је Вучић.

Подели на: