Најновије вести

Вучић: Дијалог у немогућој атмосфери; Куртијеви предлози показују да неће дијалог, већ признање

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је поносан на то како се српска делегација борила у Бриселу у, како је рекао, немогућој атмосфери у којој неко не жели дијалог.

 

 

Он је у обраћању јавноси истакао да неодговрност и неозбиљност коју је показала приштинска страна није добра за нас, јер може да доведе до ескалације ситуације на КИМ, и изазову друге неодговрне људе који могу да направе инциденте.

Вучић је рекао да је међународној заједници упутио апел и молбу да воде рачуна да нам се не догоде инциденти и било шта што би могло да угрози мир и стабилност у региону.

“Када сам сам упутио апел за стабилност и мир, онда су рекли да не буде провокација са ваше стране. Знате која је провокација са наше стане, то је држање литургија у српским црквама које су, како тврд, добиле земљисте током владавине Слободана Милосевића. Литургија у цркви у Приштини је провокација”, пренео је Вучић и додао да је после тога остао нем 30 секунди.

Провокација нису графити, ни што мокре поред црква, ”ништа није провокција већ верски обред у СПЦ”, приметио је Вучић указујући да после тога разумете о чему је реч.

Најавио је да ће у наредних седам дана бити организовани састанци са представницима народа на КиМ, о свим питањима.

Напомиње да су у Бриселу желели да покрену питање енергетике, али да се то није десило, јер нико није желео да разговара о тим питањима, као што је трафостаница Валач.

Истиче да је важно да су разговарали на било који начин и да је Србија показала да је одлучна за дијалог.

“Србија ће увек бити за разговор, али за то је потребно да на другој страни буду рационални саговорници, указао је он.

“Желим да верујем да је то могуће”, казао је.

Поносан је, каже, на српску делегацију која је имала припремљено све до детаља, укључујући документацију свих гробаља на КИМ која су уништена, све цркве и манастири који су оштећени.

Каже да се приштинска страна о несталима позивала на информације из тв емисије са Чанком и Душаном Михаиловићем, а да тзв. ОВК никада није имала архиву да се не би ушло у траг њиховим злочинима.

Најавио је да ће у Скупштини у наредном периоду показати све детаље, а да ће са политичким странкама разговарати 21. јуна.

Приштинска страна дошла с намемом да дијалога нема

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да му је, после преспаване ноћи, јасно да је приштинска страна на јучерашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу дошла с намером да натера Србију да из дијалога изађе, односно да дијалога нема.

Вучић је, обраћајући се медијима, рекао да је сазвао конференцију како би грађанима поднео извештај о јучерашњој седници и најавио да ће 22. јуна бити одржана седница Народне скупштине Србије на којој ће говорити подробно, детаљно, темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и објективном ситуацијом са којом се суочавамо у међународној заједници.

„Јуче је настављен дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. То је била до сада најчуднија фаза. После преспаване ноћи могу да потврдим да са извеношћу, готово потпуном сигурношћу, да су они који су дошли с приштинске стране желели да нас наведу да напустимо, односно да дијалога не буде. Све што су радили, тражили, говорили је значило „желимо да избегнемо дијалог, разговор““, објаснио је он.

Вучић је истакао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица.

„Желимо да постигнемо сваку врсту договора око овог питања, да покажемо људима да не желимо никога да сакријемо, а истовремено успемо да се изборимо да приштинска страна нама и међународним институцијама омогући прилаз одређеним местима на КиМ како бисмо могли да узвршимо одређена ископавања“, рекао је он.

Куртијеви предлози показују да неће дијалог, већ признање

Председник Србије указао је данас на неозбиљност албанске стране током јучерашњих разговора у Бриселу и у том смислу обавестио грађане наше земље о ономе што су представници тражили од београдске делегације.

Вучић каже да су четири питања поставили, а да је прво било да траже признање Косова од Србије.

“Понављао је – када, када, када, када и на то је добио само једном чврст и јасан одговор – никада”, казао је Вучић и навео да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти мислио да Србија мора да прихвати оно што они кажу и то посебно јер се 10 пута позивао на америчког председника Џо Бајдена који је то у писму написао.

Вучић истиче да је казао да је Србија независна земља и да има другачија став према Косову у односу на САД и да тај став не мења по питању јужне српске покрајине.

“Тада је Куртијева реакција била још жешћа и говорили су како се ми наоружавамо због њих, што нисам имао потребе чак ни да демантујем, иако је бесмислено то што прича”, казао је председник.

Каже, рекао је да Србија има права да се наоружава, ојачава и да штити и одвраћа евентуалног непријатеља.

“Рекли су и да купујемо од Руса и хоћете са њима да нападате, ја сам рекао да овога пута купујемо од Француза, па нешто и од Шпанаца и нису знали шта да кажу, не знају шта ће са собом”, казао је председник.

Вучић каже да се на тај начин дошло и до другог питања, а то је предлог декларације о миру, коју могу само да направе суверене и независне државе.

“На сваки начин су покушали да употребе реч мир, на чему смо ми инсистирали, а да прогурају причу о независности, што је било јасно и европским представницима који су коректно реаговали”, казао је.

Председник каже и да су испоручили захтев да ЦЕФТА више не буде ЦЕФТА, већ СЕФТА и објаснио да су желели нови договор у који би Косово било укључено као призната држава и од стране Србије, а не да иду под споразумом који имамо где је Косово са звездицом.

“Опет иста прича, на мала врата да покушају да издејствују независност”, каже председник.

Као невероватно оцењујетои то што су одбијали константно да испуне оно сто је већ договорено и формирање Заједнице српских општина.

Курти је то одбијао и говорио о 14. фебруару, односно о изборима када је Курти победио на изборима.

“Не постоји важнији датум од тог фебруара јер од када је он победио на изборио, све претходне њихове владе су биле нелегитимне и непостојеће и он неће да прихвати то, већ ће да види шта ће да ради у будућности”, наводи председник.

Додаје да је тада Курти изашао са предлогом на који су се сви насмејали, а то је да и на Косову буде формиран национални савет за Србе по узору на националне савете у Србији.

“Ту ништа не можете да урадите, сем да се насмејете. Али, то говори о немогућој атмосфери у којој се види да неко не жели дијалог”, закључио је Вучић.

Додаје да не сматра да је недостатак разговора добар за нас јер се плаши да таква врста неодговорности и неозбиљности може да доведе до ескалације сукоба на Косову и Метохији.

Неће ископавање да не буде да су Албанци чинили злочине!?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је албанска страна одбила у Бриселу тему несталих на КиМ и ископавање локација која желимо да претражимо да не би, како су рекли, испало да су Албанци чинили злочине.

Шеф њиховог преговарачког тима за то питање је рекао да неће да дозволе ископавање, јер ће то да буде главна вести, па би неко могао да помисли да су Албанци чинили злочине, рекао је Вучић и додао да су се сви јуче у Бриселу чудили на ту констатацију.

Вучић је да Србија не жели ништа да крије и да је са своје стране изашла у сусрет и претражила 21 локацију до сада, које су тражили Албанци.

”Ми не желимо да штитимо никога ко је чинио злочине”, поручио је Вучић и додао да Београд није ништа крио и да је о свему обавештавао међународну заједницу.

Каже да је су на од 21 локације на четири места пронађена тела за која се претпоставља да су били Албанци, а да је Приштина до сада дозволила ископавање само на једној локацији на КиМ од укупно 11 које ми желимо да претражимо.

На последњој локацији Кижевак је пронађено 11 остатака два тела за које је утврђено да су Албанци, на основу ДНК анализе.

Навео је да наша страна тражи да се претражи локација Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Југово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја Ðаковице.

Ни за једну од ових локација још нисмо добили одговор од приштинске стране, додао је Вучић.

Вучић је казао да је Приштина дозволила само да се претражи локација Бункер код Ðаковице где је пронађено седам тела српских жртава, из породице Шутаковић и Петрковић.

Председник је нагласио да је решавање питање несталих веома важно за мир и стабилност и веће поврење Срба и Албанаца.

Ипак, њихов кључни аргумент је био да то није суштиан већ да се смени Вељко Одлаловић у нашој комисији за нестале, рекао је Вучић и додао да је реговао преооштро када је Курти назвао Одаловића Герингом и Гебелсом и тражио да га склонимо.

“Просто сам био изненађен да неко може да користи такав речник и да се тако односи према једној сувереној и независној земље, што све Косово није”, додао је Вучић.

Надам се да ће неки вазни људи да разговарају са Приштином

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас наду да ће, пред наставак дијалога Београда и Приштине, неки важни људи разговарати са Приштином.

Вучић је казао да жели да верује да ће се приштинска страна појавити 25.јуна на даљу рунду дијалога, и да ће имати конструктивнији однос према самом разговору.

„То је важно за све нас, а можда и важније за њих“, поручио је он одгпварајући на питање шта може да се очекујуе од Приштине до наставка дијалога заказаног за 25 јули у Бриселу.

А упитан да ли има информације о томе да ли је шеф дипломатије Жозеп Борељ информисао председника САД Дзозефа Бајдена о томе како је протекао јуцерасњи сусрет у Бриселу и да ли је било неких сугестија око тога, казао да није упуцех, али је пренео утисак како је Борељ био коректан у тим разговорима, као што је тобио и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Сви споразуми са Приштином на сајту Канцеларије за КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се сви потписани споразуми између Београда и Приштине налазе на сајту Канцеларије за Косово и Метохију, да су трансперентни и доступни на српском и енглеском језику, као и на ћириличном и латиничном писму.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише захтев председника покрета Ослобођење Млађана Ђорђевића да се објаве сви споразуми који су потписани са нелегалним институцијама у Приштини.

“Све наше споразуме можете да пронађете на сајту Канцеларије за КиМ, све од А до Ш, морате само да знате да читате и да имате довољно жеље да то прочитате, не да измишљате и да се бавите теоријама завере. Можете да конвертујете у ћирилично и латинично писмо и имате сваки споразум на оба писма, као и на енглеском језику”, рекао је Вучић у ироничном тону.

Истиче да Србија у односу са косовским Албанцима нема шта да крије, већ да је поносна што је у тешким условима успела да оствари мир и економски напредак.

Додаје да када је постао председник Владе укупан БДП Србије у апсолутном износу био нешто мањи од 33 милијарде евра, а да ће ове године завршити на нивоу од 51 милијарду евра.

Истиче да је за тај напредак био потребан мир и добри споразуми.

“Својевремено сам рекао да ћемо се борити за остваривање и спровођење у дело Бриселског споразума, као што видите управо се то дешава, а онај ко избегава спровођење је албанска страна”, истакао је Вучић.

Подсетио је да је то био и његов аргумента када је у априлу био у Косовској Митровици, када су, каже, грађани викали да је “изђаник”.

“Међутим, видите да сам био у праву. Зато што сам видео нешто даље и зато сам добро разумето шта се збива”, рекао је Вучић.

Ако не могу да мењам стратегију, могу тактику

Поводом спекулација да је променио протокол разговора у Бриселу и да је непланирано том догађају присуствовао министар спољних послова Никола Селаковић, председник Алексндар Вучић је рекао да је лично водио дијалог, јер се он одвијао на највишем ниову.

На опаску Н1 тв да је поред директора Канцеларије за КиМ јуче у Бриселу, Селаковић био формално шеф делегације, Вучић је рекао да је лично одлучио да члан делегације буде и министар спољних послова.

“Био ми је потребан због одређених података, односа са Борелом и то је био мој тактички приступ. Ја сам водио дијалог јер то је био разговор на највишем нивоу, а председник је изнад министра спољних послова”, рекао је Вучић и додао:

“Немојте да се играте и правите логичке заврзламе да бисте рекли нешто за шта се залажете”.

Истакао је да ће о делегацији у дијалогу са Приштином одлучивати Србија.

“Немамо намеру да признамо Косово, имамо намеру да разговрамо и чврсто ћемо бранити наше интересе”, поручио је председник.

Говорећи о свом искуству у бриселском дијалогу, Вучић је истакао да нико не зна боље од њега ру ситуације и да, ако, како је рекао, не може да мења стратегију, може да мења тактику.

“Тактику мењам у складу са интересиам Србија и нашег народа на Косову и Метохији”, поручио је Вучић.

Протерали 250.000 Срба са КиМ, а оптузују нас за геноцид

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Приштина нас оптужује за геноцид иако су Албанци са КиМ протерали 250.000 Срба и етнички скоро очистили српска места.

Вучић је, одговарајући на питање новинара какав је на то одговор Приштине и Брисела, рекао да албанска страна на то одговара да смо ми фашисти и хитлеровци су учнили геноцид.

“А, то што ће да поднесу тужбу за геноцид… Па, то није тужба која има везе са Србијом, већ је то њихова унутршња одлука како би се наводно дошло до правде и свега другог”, навео је Вучић.

Подели на: