Најновије вести

Вучић: До краја 2021. просечна плата 570 евра, пензија 270

Председник Србије Александар Вучић верује да ће пре краја 2021. године просечна плата у Србији бити 570 евра, а просечна пензија преко 270 евра.

 

 

Верујем да ћемо успети да пре краја године обезбедимо да просечне плате у Србији буду 570 евра, а пензије да подигнемо на преко 270 евра просечно и то би био значајан успех за тешку годину”, рекао је Вучић за Пинк.

Вучић је рекао да ће, уколико раст буде преко 5 одсто БДП, до краја 2021. године бити још једно повећање и плата и пензија, те да ће бити обезбеђено и више једнократних давања за пензионере.

“Нама се показало искуство са давањем 100 евра као изузетно јер је подигло и потрошњу и економски оптимизам”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће морати да се ради и у грађевинарству и да се подиже индустрија, али да ће се додатно обезбеђивати новац за пензионере и друге грађане.

Упитан да ли је то рађање “српског привредног чуда”, Вучић је рекао да је тешко говорити о томе кад живите у земљи која није богата, али да бројеви говоре за себе.

Како је рекао, у разговорима са председником Француске Емануелом Макроном и канцеларком Немачке Ангелом Меркел говорио је и о економској ситуацији у Србији.

Меркел је, каже, знала бројеве и била је задовољна, док је Макрон био чак и помало изненађен бројевима и успехом.

Вучић је рекао да је Србија убедљиво најбоље у Европи поднела економски терет кризе због корона вируса и најавио више “опзитивних изненађења за пензионере”.

Говорећи о фриленсерима, који су јуче протестовали, Вучић је рекао да ће држава покушати да пронађе решење и компромис.

Вучић каже да они морају да плате порезе, али да и држава мора да преузме део кривице.

“Ако они нису били апсолутно сигурни да морају да плате порезе, онда и ми морамо да сагледамо, да направимо некакав компромис, да видимо да ли су знали и како је то изгледало пре пет, четири, три године”, рекао је Вучић.

Вучић је на Пинку поновио да ће од сутра пензије бити повећане 5,9, одсто, плате у јавном сектору пет одсто, док ће минимална зарада бити већа за око 2.000 динара, односно 6,6 одсто.

Када је реч о повећању плата, медицински радници добиће повишицу пет одсто, док ће остали у јавном сектору добити најпре од 1. јануара повећање плате 3,5 одсто, а у априлу додатних 1,5 одсто.

Повишицу ће од јануара добити и припадници Војске, с тим да ће они у априлу добити и додатно повећање од 10 одсто, које неће бити линеарно.

Нови пакет мера за привреду у марту или априлу

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у марту или априлу бити још један пакет помоћи за привреду.

“Мислим да је то велика вест за нашу привреду”, рекао је Вучић.

Он је прецизирао да је реч о нешто мањем пакету, него што је био у овој години.

Да би ублажила последице кризе изазване пандемијом вирусом корона, Влада Србије је ове године за помоћ грађанима и привреди издвојила укупно шест милијарди евра.

Стопа јавног дуга 56,8 одсто

Србија ће 2020. годину завршити са стопом владиног јавног дуга од 56,8 одсто БДП, док ће на консолидованом нивоу стопа јавног дуга бити 57,8 одсто, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да је то добра вест, имајући у виду да је само на мере економске подршке потрошено шест милијарди.

Он је за Пинк рекао да Србија успева да одржава стопу јавног дуга више од 2,2 одсто, односно 3,2 одсто испод Мастрихт нивоа, наводећи да је и Немачкој порастао јавни дуг значајно више него Србији.

“То је важно за нашу будућнсот и децу да не остављамо превелике дугове и да можемо зрело да управљамо јавним финансијама”, рекао је Вучић.

Он је навео и да следеће године стопа јавног дуга не би смела да пређе 60, 61 одсто БДП, будући да ће бити великих улагања у инфраструктуру, ауто-путеве, пруге.

Честитао је премијерки и министру финансија на начину на који воде јавне финансије.

2021. биће добра година,а Србија још успешнија

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас грађанима, уз честитке за Нову годину, да не треба да брину и да ће следећа година бити боља и успешнија од ове.

“Биће добра година, још неколико месеци да победимо корону”, рекао је Вучић на тв Пинк и изразио уверење да ће Србија бити још успешнија него ове године.

“Пензионери да не брину, биће веће пензије, за вакцине грађани да не брину, биће их, привреди ћемо помоћи још”, поручио је председник и пожелео да у Новој години буде још више беба.

Каже и да је Србија најлепше место, а да би он лично желео да млађег сина, ако се до тада изборимо са короном, одведе на утакмицу Звезда-Милан.

Ширење гасовода доводи инвеститоре

Председник Србије најавио је данас да ће сутра ујутро отворити за комерционални саобраћај гасовод кроз нашу земљу И истакао да спровести гасификацију свих делова Србије јер гас доводи инвеститоре.

Вучић је, за ТВ Пинк, објаснио да ће гасовод, који отвара сутра у шест ујутро, донети Србији повојлнији гас уз максималну цену од 155 долара.

То је, казао је, ниже него гас који добијамо на мађарској граници преко Украјине, који стаје 160 долара по хиљаду кубика, уз додатне доплате за транзит.

“Сада ћемо имати гас по ени од 155 долара максимално, плус 12 до 14 долара за транспорт кроз наш систем. Много нижа цена, која је веома повољно, али истовремено добијаћемо кроз таксе на проценат колико смо власници новац за враћање кредита за изградњу гасовода”, рекао је он.

Гасовод се отвара у шест ујутро, јер, како казе, тада креће комерцијални уговор, од тада креће да тече комерционално гас.

Подсетио је да је по питању гаса био отворен и поштен према Русима и Американцима, којима је рекао да смо заинтересовани за одличан квалитет гаса И пре свега ниску цену. “Немојте да нам нудите цену од 600 долара”, казао је Вучић.

Указао је да је проблем што још није урађена унутрашња гасификација у целој земљи, наводећи да, на пример на општини Цукарица, Вождовац, Палилула, Земун и даље има много грејања на чврста горива, што загађује ваздух.

Вучић сматра да је то вероватно због цене, јер прикључак кошта између 800 и 900 евра, плус котао.

« Морамо да видимо како то јефтиније да понудимо, јер тиме добијамо јефтиније гориво за људе и чистији ваздух за све нас », додао је он.

Секундарни гасовод, каже, мора да се спусти и на југ Србије.

С тим у вези рекао је да у Владичином Хану Теклас хоће да прави други фабрику али не може без гаса.

“Неће инвеститори да дођу где нема гаса. Кључно питање једног немачког инвеститора, којем смо понудили да инвестира у Ваљево, да треба брза саобраћајница, коју смо кренули да градимо, и гас, што ћемо морати да урадимо. Недостаје гасовод до Новог Пазара, мора да се појача и у Подрињу, а недостаје секундарна мрежа на комплетном истоку Србије”, нагласио је он.

Вучић је казао да је договоре да се комплетна секундарна мреза уради за исток Србије од Неготина до Сокобање да тиме покушамо да привучемо инвеститоре.

“Када имате гас, осим чистијег ваздуха сте много тога постигли. Моћи ћемо да постигнемо нижу цену гаса, што диже нашу конкурентност фабрика на тржишту”, објаснио је он.

Једини градимо четири аутопута, а ускоро креће и пети

Вучић је рекао ида је Србије једина земља у Европи која гради истовремено четири аутопута.

Најавио је да ће ускоро почети да се прави и пети, то јест Фрушкогорски коридор, од Новог Сада до Руме.

Председник је рекао да ће Србија имати веома велика улагања у аутупутеве, путеве и пруге.

“Очекујемо да уложимо у градњу и тоталну рекострукцију више од 1.200 километара регионалних и локалних путева. Плус имамо одржавање свих путева, за шта ће бити опредељено 27 милијарди динара. Буџетом је предвиђено 15 милијарди у изградњу нових путева, али гледаћемо то да дуплирамо како би што више изградили путеве у Србији”, истакао је Вучић.

Истакао је да је и то важно за подизање стандарда живота грађана.

Запитао је која то земља данас у ово време гради четири аутопута и ускоро почиње пети.

Подсетио је да Србија увелико гради аутопут од Чачка до Пожеге додајући да сада иду најтежи радови због минирања, као и да има доста проблема са експропријацијом.

“Кинески ЦРБЦ изванредно ради и очекујем да ће до Светог Николе, 19. децембра, бити готова деоница Чачак – Пожега”, казао је Вучић и истичући да ће то пуно значити за грађане у том делу земље.

Наводи да је се гради и Моравски коридор, то јест аутопут Појате – Прељина који ће повезати коридоре 10 и 11, затим да се гради аутопут Рума – Шабац и у наставку брза саобраћајница Шабац – Лозница, као и да одлично напредују радови на новом мосту преко Саве код Шапца.

Гради се и аутопут Кузмин – Сремска Рача који је деоница аутопута ка Сарајеву, додао је Вучић.

Најавио је да ускоро креће и изградња Моравског коридора Нови Сад – Рума.

“Синоћ сам добио информацију да је Институт за путеве завршио пројекат градње брзе саобраћајнице од скретања са аутопута за Пожаревац до Доњег Милановца”, казао је Вучић.

Председник истиче да увек има пуно проблем, на пример, да их је било пуно у изградњи брзе пруге Београд – Нови Сад, са новим гасоводом, али да се то све решава на дневном нивоу.

Није стабилност богом дана, постиже се радом

Вучић је рекао да нису богом дани мир и стабилност и да је потребно много труда, рада и енергије да се очувају.

“Мир и стабилност смо чували све ове године, а било је много изазова И у односима са Приштином, различитих врста изазова и са неким земљама у региону и много унутрашњих изазова. Немојте да сметнете са ума да сте имали позиве на рушење уставног поретка, упад у скупштину. Успели смо да сачувамо стабилност, успоставимо ред и мир, и то примењујући минималну физичку принуду, у поређењу са најразвијенијим демократским земљама”, објаснио је Вучић за Тв Пинк.

Истакао је да су мир и стабилност предуслов за довођење инвеститора и развој земље.

“Људи мисле да је то загарантовано и да се неће мењати. Као што узимају здраво за готово да је курс динара већ годинама стабилан на 117,5 до 118 динара. Одличан посао је с тим у вези обавила гувернерка Јоргованка Табаковић. Цела наша фискална стабилност није угрожена. Људи су на то навикнути и не разумеју колико је потребо много труда, рада, енергије”, закључио је он.

Подели на: