Најновије вести

Вучић: Добили смо невероватну цену

Србија је добила невероватну цену за гас, рекао је председник Србије Александар Вучић након данашњег састанка са Владимиром Путином.

 

 

Добили смо у наредних 6 месеци невероватну цену од 270 долара, да нам се не мења цена, добили смо повећање количине гаса за тих 6 месеци, флексибилност. Бајатовић је буквално скакао од среће, јер је мислио да је то немогуће да се постигне”, казао је Вучић.

Уштедели смо више од 300 милиона евра, казао је председник Србије.

“Уштедели смо један национални стадион, али обезбедили и сигурност за снабдевање за наше људе”, нагласио је.

Истакао је и да нема права да говори о елементима док не се потпише дугорочни уговор.

“Очекујем велики догађај у којем ћемо учествовати Путин и ја – отварање термоелектране и топлане Панчево, чиме добијамо један значајан ресурс за грејање и производњу електричне енергије”, најавио је.

Према Вучићевим речима, разговарано је и о енергетској безбедности.

“Огромне су несташице у Европи, процењује се да недостаје 70 милијарди кубних метара гаса. Северни ток је могао да изнесе 55 милијарди, али још нису добили дозволу. Ово је за нас као спас, нећемо имати проблема ни са струјом ни са гасом, много нам је помогао председник Путин. Прихватио је да нам под истим условима продужи уговор да по најнижој цени набављамо гас усред енергетске кризе. То је био мој предлог, а он га је прихватио, био је стварно више него фер”, додао је.

Било је речи и о изградњи железница и о Беовозу, јер су, наводи српски председник, комплементарни са метроом у Београду.

“Разговарали смо и о радиофармацији и о војнотехнолошкој сарадњи”, рекао је.

Од тактичких ствари, како је казао, тема разговора су биле и лансирне рампе за корнете и ракете корнет за противоклопна дејства.

“Верујем да ће то ускоро стићи у Србију, али биће у будућности, и то не далекој, неких стратегијски важних ствари за нас”, најавио је Вучић.

Односи Србије и Русије су на највишем нивоу у историји, изјавио је данас председник Србије.

“Верујем да су односи Србије и Русије на највишем нивоу у историји”, поручио је Вучић, а преноси руска агенција ТАС.

Председник Србије је нагласио и да је сарадња две земље у војно-техничкој сфери на највишем нивоу, и да се званични Београд нада новим споразумима.

“Да, наша војно-техничка сарадња је на највишем нивоу. Захвални смо вам на лепим поклонима које смо добили. Мислим да ћемо имати нове споразуме у разним сферама. Као што сте рекли, гас је веома важно питање за нас. Овај гасовод смо изградили заједно. Хвала вам још једном на овоме, као и на вашем труду и подршци. Србија жели вама успех и успех руском народу”, поручио је Вучић.

Путин: Наћи ћемо прихватљиво решење за Србију

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас, на почетку сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Сочију, да ће Москва и Београд пронаћи прихватљиво решење за услове новог уговора о испорукама гаса Србији.

“Мислим да ћемо се договорити, наложићемо одговарајућим телима да посао доведу до краја. Наћи ћемо такво решење које би било прихватљиво за наше српске партнере“, рекао је Путин.

Путин је рекао да Русија очекује да премијерка Србије Ана Брнабић посети Москву у децембру.

“Развијамо односе између влада двеју земаља. Очекујемо да ће ваша премијерка доћи у Москву у децембру”, рекао је Путин Вучићу, пренео је Тас.

Говорећи о трговини, Путин је рекао да ће Москва и Београд до краја 2021. године не само превазићи пад трговинске размене проузрокован пандемијом, већ ће повећати обим међусобне размене.

Путин признао шта га брине

“Ако смо у 2020. години, пандемијској години, имали пад трговине, онда је ове године раст већ преко 20 одсто, у само девет месеци ове године. То значи да ћемо не само превазићи рецесију из 2020. године, већ ћемо такође повећати обим трговине”, поручио је руски председник.

Указао је на развој сарадње у војној сфери.

Подсетио је да две земље редовно одржавају вежбе, развијају интеракцију на линији структура власти, министарстава одбране и генералштаба.

Према Путиновој оцени, “то је, несумњиво на добробит обе земље”.

РИА Новости о Србији и Вучићу: “Врата се отварају ономе ко куца”

Десет милијарди долара потребних за изградњу прве српске нуклеарне електране је импозантна сума за Београд, али како каже Библија, врата се отварају само онима који на њих куцају, а Вучићева изјава је исто куцање, пишу РИА Новости поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да је Србија спремна да гради нуклеарну централу и да о томе преговара са руском корпорацијом Росатом.

Агенција оцењује да Русија не може себи да приушти рад по совјетској методи, када су савезници у Варшавском блоку били практично преплављени новцем, али сматра да ће Росатом и Министарство финансија несумњиво наћи предлоге који би били корисни за обе стране.

“Сведоци смо историјског помака, када политички утицај дуги низ година није одређен размештањем још једне војне базе, већ изградњом кључних производних објеката, способних не само да донесу профит за земљу, већ и да јој омогуће да демонстрира своју вољу суседима”, наводе РИА Новости.

Закључује да Србија то није прва шватила, али је имала довољно самосталности и здравог разума да извуче прави закључак. Агенција у тексту наводи да у анализи оправданости изградње нуклеарке, можда треба почети од чињенице да Србији сопствена нуклеарна електрана на први поглед није потребна. Јер, како наводе “чињеница је да наш историјски савезник, који има скромну територију и популацију од седам милиона људи, има све што је потребно за удобан живот”, а да је изградња нуклеарне централе скупа.

Вучић: “Разматрамо изградњу нуклеарке”

Као пример наводе белоруску нуклеарку која је Минск коштала десет милијарди долара, које је Москва издвојила у виду повољног кредита и кажу да би за Београд, с обзиром на висину спољној дуга, изградња нуклеарне електране могла да буде опасност за државне финасије. Штавише, Срби не само да у потпуности задовољавају сопствене потребе за струјом, што је невероватан луксуз у пандемијској Европи, већ је и продају у иностранству, пише РИА. Наводи да је Србија лане извезла шест терават-сати стује и да је Београд на том извозу зарадио близу 50 милиона долара.

Истиче се и чињеница да се Србија по доказаним резервама угља налази у средини других десет земаља, што, како се оцењује, није лоше за малу државу, као што је Србија. Указује се, међутим, да Србија губи своју позицију на европском тржишту снабдевања струјом, што РИА Новости објашњавају трендом одбијања угља и масовног преласка европских земаља на природни гас.

Други фактор, наводи РИА Новости, зауставио је Вучићев тим, јер се Београд, чим је званично саопштено да је пројекат Турски ток одобрен, одмах пријавио за учешће у њему. Штавише, изградња српске деонице од 400 км је завршена за рекордна 32 дана а данас је овај део тока већ у функцији и кроз њега се природни гас свакодневно пумпа у Мађарску. То је омогућило Будимпешти да одбије транзит преко Украјине, са којом има дугогодишњи сукоб због кршење права становника Закарпатја.

Од јануара 2021. Гаспром је додатно започео испоруку гаса Босни и Херцеговини, а Србија је поново кључна транзитна земља, наводи РИА Новости и додаје да је ситуација са угљем много компликованија. Оцењују да ако Пољска, као још једна држава у којој је ова врста горива главна, у својој енергетској транзицији може да рачуна на значајну финансијску помоћ Брисела, онда Срби могу да се ослоне само на себе.

“Спремни смо да градимо нуклеарну електрану”

Управо из тог разлога, истиче агенција, Александар Вучић присуствује свим кључним догађајима везаним за енергетику у Русији и наводи да је пре месец дана учествовао на Руској енергетској недељи. Тада се састао са Владимиром Путином и описао ситуацију са струјом у Европи као страшну због наглог скока цена.

У тексту се примећује да се од тада догодио још један важан догађај, а то је да је белоруска нуклеарна електрана, коју су изградили руски стручњаци, достигла пројектовани ниво производње. И не само то, већ се показало да су белоруски мегавати од виталног значаја за Украјину, па чак и за традиционално непријатељски Балтик.

Оцењује се да је Русија у ствари у самом центру Европе спровела сложен технички пројекат и са само пар реактора променила не само енергетску, већ и прекограничну политичку равнотежу, а Белорусија је постала кључни играч у региону са мирним атомом.

Паралелно с тим, у пуном замаху је изградња турске нуклеарне електране “Акују”.

Агенција оцењује да Русија не може себи да приушти рад по совјетској методи, када су савезници у Варшавском блоку били практично преплављени новцем, али сматра да ће Росатом и Министарство финансија несумњиво наћи предлоге који би били корисни за обе стране.

Подели на: