Најновије вести

Вучић: Европска комисија донела одлуку о изузећу, Хрватска тражила да за Србију то не важи, сутра одговор Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио данас да се и раније знало за одлуку да ће се санкције према руској нафти односити и на Западни Балкан, али да је у међувремену Европска комисија одлучила да изузме земље из региона, док Хрватска није затражила да за Србију изузећа не буде.

 

 

Вучић је то казао новинарима у Новој Пазови, одговарајући на питање да ли је изненађен одлуком да Србија не буде изузета с обзиром да је указивао да је Србија што се тиче Јанафа безбедна до 1. децембра, а да је проблем са нафтом из Ирака то што је скупља око 20 одсто.

“Све сте тачно рекли, али желим да вам разјасним, знали смо раније за одлуку да ће се та врста санкција према руској нафти односити и за земље Западног Балкана, међутим у међувремену је Европска комисија, уз наше молбе и молбе Албаније и других, донела одлуку да нас изузму из тога”, навео је он.

Како додаје, Европска комисија је изашла са предлогом да земље Западног Балкана буду изузете, а онда се појавила Хрватска са предлогом да Србија не буде изузета, а да Хрватска, Мађарска, Чешка, Словачка и Румунија буду.

“То се догодило у међувремену, то је та промена која се десила и ја и даље мислим да ми нећемо бити изузети. Припремамо се да купујемо неку другу нафту, ту је сада проблем у типу нафте, тежини, као код угља”, пренео је председник.

Већ смо донели одлуку о увозу нафте, сутра одговор Србије

Председник Александар Вучић изјавио је да је држава већ донела одлуку у вези са увозом нафте ако због Хрватске не буде могућ транспорт руске нафте хрватским нафтоводом Јанаф, као и да ће сутра о томе обавестити јавност о одговору наше земље.

На питање новинара како коментарише изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да Хрватска не спречава Србију да увози руску нафту, али да неће дозволити да она иде преко Јанафа, Вучић је рекао да наша земљла једино и може да узвози нафту преко Јанафа.

На питање, какав је онда план, Вучић је рекао:

“Чућете сутра, ми смо већ донели одлуке и упознаћу вас сутра са тим какве одлуке смо донели и шта ћемо ту да радимо”.

Напоменуо је да Србија може да увози нафту путем баржи, али да је то доста скупље и да има пуно проблема, због чега се то и ради нафтоводом.

“Али, сутра ћете чути шта ће бити наш одговор, који није питање дневне политике”, додао је Вучић.

Истакао је да је нудио својевремено и разговорао са тадашњим премијером Хрватске око изградње брзе пруге Београд – Загреб – Љубљана, сматрајући да је то најбржи пут за Србију до западне и централне Европе.

“Рекао ми је да није заинтересован за тзв. источне излазнице већ само оне ка западу, рекао сам да не разумем. Зато смо и кренули да правимо брзу пругу ка Будимпешти и наши мађарски пријатељи су то прихватили”, навео је Вучић.

Каже да та пруга спаја Београд са Будимпештом и Бечом као саобраћајна артерија, као и да ће касније бити њоме спојени и Скопље, Солун и Атина.

“Када доносите дугорочне одлуке, потребне су вам милијарде евра и године рада. Када схватите да неко постаје непоуздан снабдевач и да је у стању да ту своју непоузданост покаже, онда то радите на другачији начин и развијате своју инфраструктуру на други начин”, рекао је Вучић.

Поручио је да сви замисле како би изгледало да су представници Србији говорили како им је гадно и патетично да причају о страдању Хрвата.

“А, они свакога дана кажу како су им гадне и патетичне и одвратне приче о страдању српске деце на Петровачкој цести, тада су деца убијена, шта има на то да додам”, рекао је Вучић.

Додаје да ће и поред тога он бити за њих Хитлер, а они паметни…

“Биће сутра много важних и добрих ствари, много битних, неких добрих и неких не тако добрих али важних одлука за Србију”, додао је Вучић.

Напоменуо је да би било иделано када бисмо имали више дана као што је овај, када је отворена фабрика МТУ у Новој Пазови.

У Прагу сам разговарао са 38 европских и светских лидера

Вучић је рекао да је у Прагу, током првог састанка Европске политичке заједнице, разговарао са 38 европских и светских лидера.

Вучић је, на питање да коментарише злураде коментаре да је у Прагу као “сироче седео и куцкао поруке”, да нико није хтео да разговара са њим, нагласио да не постоји нико ко је имао толико сусрета јуче.

“Имао сам билатералне сусрете упркос панелима и званичним састанцима како са председником Француске Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, са најважнијим људима у ЕУ”, објаснио је он.

Вучић је казао да је био на састанку са председником Чешке Милошом Земаном, којег очекује крајем ове или почетком следеће године у Београду.

Пренео је да се са Макроном састао чак у три наврата, имао је билатералне разговоре са премијером Шпаније, Португала, Италије, Грчке, Белгије, Луксембурга, Украјине, Финске, Пољске, Литваније, као и са председником Швајцарске, Румуније, Бугарске, Азербејџана, Грузије, као и Турске.

“Нисам видео представнике Данске, као ни британску премијерку, али ни јерменског премијера, јер нисам прилазио столу, пошто је непристојно, када неко разговара о миру да се уплићем. Тешко ћете наћи с ким се нисам срео”, подвукао је Вучић.

Казао је да му се није разговарало са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, иако је он нешто покушавао.

“Када напустите земљу у седам ујутро а вратите се у поноћ, радите све време без ручка, онда неко каже да сте као сироче, да нико неће са разговара са вама, а добијете част да говорите на вечери, седите поред носиоца идеје Политичке заједнице Макрона. С једне стране је поред Макрона седео украјински премијер, из доброг разлога, а ми с друге. Јадни они који такве ствари говоре”, прокоментарисао је Вучић.

У Прагу сви говорили о санкцијама, али не отворено

Председник је изјавио да су током јучерашњег самита Европске политичке заједнице у Прагу сви говорили о санкцијама Русији, али да на форуму нико није говорио отворено већ су показивали поштовање према Србији.

Вучић је то рекао одговарајући на питање какав утисак носи из Прага, које су његове поруке за грађане и да ли је било ко тражио да Србија уведе санкције Русије како би постала део Европске политичке заједнице.

“Било је много њих који су говорили о санкцијама, али нико није говорио отворено на форуму, показивали су поштовање према Србији. То говоре сваки дан, ја то стављам у свако саопштење ко год да дође, од амбасадора, не кријем од народа, није то тајна. Сви они траже да уведемо санкције, тражите и ви, тражи негде око 15, 20 одсто грађана Србије, ја то разумем и прихватам као политички легалан и легитимни захтев и то је то”, казао је председник.

Истиче да је Србија део Европске политичке заједнице свакако, уводила или не санкције.

“Као што сте видели, нисмо их увели па смо били део и то веома важан део јер на нашем панелу су били и канцелар Немачке и премијер Италије и председник Швајцарске, премијер Норвешке, баш тамо где сам ја био иако нисмо изабрали онај на којем се највише прича, а најмање решења доноси, а то је мир и безбедност, већ смо били на енергетском форуму”, навео је Вучић.

Хрватска себе изузела од санкција, нека не прича о принципима и моралу

Хрватска је себе изузела од санкција на увоз из Русије у оквиру последњег пакета санкција и зато не треба да говори о принципима и моралу, поручио је Вучић.

Вучић је, упитан да прокоментарише нове изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића у вези одлуке о забрани увоза руске нафте за Србију, као и изјаве о “оргијању у Јасеновцу”, указао је да је синоћ сазнао да је Хрватска и себе изузела од санкција, јер имају посебне потребе за набавке некаквог посебног уља које долази из Русије за њихову рафинерију.

“Себи су дали за право да помажу Русима и плаћају за производе, али дају себи додатно за право да Србији ту могућност одузму. Све можете када припадате том клубу а ми не, али онда не говорите да то има везе са принципима и моралом”, нагласио је он.

Вучић је указао да је Европска комисија била већ донела одлуку да земље Западног Балкана, према томе и Србија буду изузете од санкција.

“Нема шта да се љутимо на Урсулу фон дер Лајен и Европску комисију. Али онда, на предлог Хрватске и две чланице, схватили су да немају концензус по том питању па су га скинули. Не треба нико да се прави невешт, већ знају шта је то било”, нагласио је он најавивши да ће сутра говорити о дугорочним одлукама по питању снабдевања гасом и нафтом.

Што се тиче “оргијања у Јасеновцу”, каже да та синтагма најбоље говори о њима.

“За њих је оргијање полагање цвећа, а није било оргијање убијање деце”, подвукао је он.

Сметам им јер би на овом месту да виде неког другог

Јанаф је био поуздан снабдевач, али више то нису, рекао је Вучић, напомињући да је Србија плаћала 45 до 48 милиона евра годишње за коришћене тог нафтовода и да је сада е на нама да предузимамо наредне кораке ради обезбеђивања нафте.

Вучић је то рекао, одговарајући на питање новинара да ли је позадина медијске хајке у Хрватској политички успеси Србије у последње време и то што је успела да одржи односе са зараћеним земљама.

“Видео сам да су неки правили текстове правећи лазну симетрију како смо сви криви, а шта смо то ми њима урадили. То што сам желео да положим цвет је оргијање и што сам се три пута најављивао кроз све званичне калане Хрватске? Измишљају како сам тукао неког затвореника, никад у животу нисам видео никаквог заробљеника, нити сам био у Петрињи”, рекао је Вучић.

Подсетио је како су га у хрватским медијима називали фирер у памперсу и да му цртају брчиће и да никад због тога није ништа урадио против њих.

“Увек сам говорио да је Јанаф био поуздан снабдевач, али више то нису. Плаћали смо 45 до 48 милиона евра годишње за коришћене тог нафтовода и сад је на нама да предузимамо наредне кораке и нема ту љутње”, рекао је председник.

Објаснио је да свеобухватан хајка која се прави против њега последица договора комуниста и Ватикана из 1968. године прошлог века да се не помиње Јасеновац нити српске жртве.

“То је оно што је владало Београдом седамдесетих, осамдесетих, деведесетих и двехиљадитих што данас више не влада у Србији, али покушава да влада, а то је та удворичка политика према Загребу у којој су они увек модерни и испред нас, а ми треба да се ваљда стидимо свог сељачког и српског порекла. Ја сам поносан на свој српски род и на чињеницу што им ту лажну причу кварим у којој су само они жртве. А у последњем рату када погледате шта се догодило са кућом Вучића и са свима осталима видите све супротно од онога што би они желели да прикажу”, рекао је Вучић.

Прокоментарисао је и како је он за неке до њих најгори човек на најважнијем месту у Србији, на коме би волели да виде неког другог.

Вучић је закључио да је суштина то да је Хрватска себи дала за право да буде изузета од санкција Руској Федерацији, а Србији није дала то право и упитао ко су и шта су они да покушавају то да раде.

Он је навео и да је суштина у томе што је Хрватска себи дала за право да буде изузета од санкција Руској Федерацији, а Србији није дала то право и упитао ко су и шта су они да покушавају то да раде.

Подели на: