Најновије вести

Вучић: Харадинају остало још 26 дана да сруши власт у Београду

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Рамуш Харадинај изјаву о томе да он, Вучић, жели да руши владу у Приштини, морао да дâ пошто је постало извесно да се његове претходна претња „или признање независности или се руши власт у Београду” не остварује.

 

Поводом писања медија о наводном аустријском предлогу за одржавање мировне конференције о Космету, председник каже да такав предлог није добио, али да се тако нешто мора добро изанализирати. “Пошто је извесно да неће доћи до признање Косова, (Харадинају) остало му је само други део, остало је још 26 дана док не истекне тих месец дана рушења власти у Србији”, подсетио је Вучић.

“Не знам где је Радојичић, Приштина знала…”
На питање новинара да ли зна где се налази Радојичић, чију су зграду у Косовској Митровици пре неколико дана, у склопу акције хапшења Срба, претресле снаге РОСУ и за којим трагају, председник Србије Александар Вучић је одговорио: “Ја не знам, а ви?”.

На опаску новинара да је у четвртак био у Београду на састанку Вучића са представницима Срба са КиМ, Вучић каже да је Радојичић прешао на територију Косова и да су то албанске власти знале у тренутку када су желеле да га приведу.

“Знали су и тачно време. А, што се тиче Србије ми нисмо ништа добили од албанских власти о њему. Да то имате у виду”, рекао је Вучић.

Како је Харадинај рекао да је његова влада на Вучићевом удару наводно зато што он не пристаје на поделу Косова, ваљда за разлику од Тачија, Вучић је рекао да он не наседа на такве трикове, које су и у различитим светским центрима моћи покушавали да му продају, а то је да је велика разлика између Хашима Тачија и Харадинаја, и да се они тобоже свађају и туку.

“Да, они се свађају и туку међусобно, али када је борба против Србије у питању апсолутно су јединствени, као и у борби против интереса Срба који живе на Косову и Метохији”, подвукао је Вучић у разговору са новинарима у Новом Саду.

Навео је и да је једини који је приметио и указао да Харадинај није донео сам овакве таксе, које су антицивилизацијске, већ су за то гласали и Тачијеви министри.

Подсетио је и на Тачијев предлог уставном суду да оно што су добиле српске општине буде поново одузето Србима.

“Не правимо никакву разлику између њих. Наши из Српске листе гледају како да побољшају живот народу. Не занимају нас унутрашње албанске борбе”, рекао је председник.

Кад је реч о Харадинајевој претњи да таксе остају до признања Косова, председник Вучић је, одговарајући новинарима у Новом Саду, указао да ЕУ, на основу ССП-а, има довољно инструмената да јасно објасни приштинским властима да је немогуће да опстану са оваквим одлукама.

“На ЕУ је жели ли да учини то или не”, подвукао је Вучић.

Председник Србије прокоментарисао је као врхунац лицемерја, не само Албанаца, већ и оних који то дозвољавају, најављену заједничку седницу влада Косова и Албаније, на којој ће разматрати уклањање међусобних економских баријера.

Упитан да прокоментарише најаву из Приштине о забрани уласка српским министрима, Вучић је само кратко рекао да Пришина сада неће да пусти никога од државних функционера.

О мировној конференцији

Говорећи о писању медија о могућем одржавању мировне конференције о Косову и Метохији, Вучић каже да није добио такав предлог.

“Недавно сам био са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и то нисам чуо”, рекао је председник.

 

А, ми ћемо да подижемо болнице, путеве, школе, да доводимо инвеститоре у Нови Сад. Четрдесет година Нови Сад није имао фабрику, а ми смо довели две, доводићемо и многе друге…”

 

На инсистирање каква би била његова реакција ако би такав предлог био и формално изнет, Вучић истиче да не може да реагује на основну новинских вести о најважнијим питањима за нашу земљу.

“Тако нешто морате да анализирате. То није питање на којем се жури и доносе ишитрене одлуке. Нити потцењујемо нити хвалимо такав неки предлог, али треба да видимо да ли заиста постоји, па ће онда Србија донети одлуку да ли да га прихвати”, рекао је председник.

Вучић је, замољен да прокоментарише критике појединих Срба који су против Војводине у Србији и који говоре да је 100 година много, да је реч присаједињење архаизам и да није коришћена ни 1918, као и бројне плакате по Војводини против уједињења, казао да увек постоје они који су желели да се Срби не уједине, и да им је помагао део нашег народа.

Што се плаката тиче, Вучић је поручио да нека они раде свој посао, нека лепе плакате.

“А, ми ћемо да подижемо болнице, путеве, школе, да доводимо инвеститоре у Нови Сад. Четрдесет година Нови Сад није имао фабрику, а ми смо довели две, доводићемо и многе друге. Правимо нови Клинички центар, нову РТВ, којој честитам на изванрендом програму што нисам веровао да иједна српска телевизија може да уради. Капа доле за оно што су радили”, истакао је председник.

“Гнушам се оних који прибегавају насиљу”

Вучић је говорио и о нападу на лидера Левице Србије Борка Стефановића.

“Не само да сам осудио физички напад на Стефановића, него се гнушам оних који прибегавају насиљу. У тој тешкој ситуацији, а тешко је и када туку новинарке и прете силовањем, истичем да је насиље над Стефановићем било ужасно, али сам задовољан што је полицајац био тај који је поставио своја леђа и спречио озбиљнији инцидент, као и што су сви одмах похапшени”, рекао је председник одговарајући на питања новинара.

Вучић каже да се гнуша и када неко прети силовањем и туче новинарке испред места на коме раде, а са којима се онда неколико њихових колега спрда и говори како су ударене у главу.

“Ужасно је насиље које се десило Стефановићу и зато сам у свој тој несрећи и проблемима задовољан што је управо полицајац спречио већи инцидете и срећан сам што су сви нападачи ухапшени”, истакао је председник.

“Држава ће чувати мир”

 

Србија данас није таква и осуђује сваку врсту насиља, и над припадницима власти и над представницима опозиције, а њима на част нека служи све што раде, само их молим да не покушавају да изазову насиље, а знам које су им идеје и шта ће покушати”

 

Одговарајући на питање о оптужбама опозиције да води политику мржње, Вучић каже да ће држава чувати мир и ухапсити свакога ко покушава насиље, те да он као председник Србије има различито мишљење од опозиције, којег се не стиди.

“Добро је да се разликујемо. Као што не браним њима да износе ставове, тако нећу да кријем своје ставове који су другачији од њихових”, поручио је председник.

Подсетио је да својевремено вест о убиству Ранка Панића на улици, који је био политички противник тадашњег режима Ђиласа, Јеремића и Тадића, 15 дана није објављена на телевизијама и у новинама.

“Када се појавила вест да је човек убијен, нико није рекао извините, мајку Смиљу нико није хтео да види. То говори о њиховим емоцијама. Њихов посао тада је био да спроведу истрагу и ухапсе починиоце, а држава то није учинила, јер његова смрт није никога интересовала”, рекао је Вучић.

Додаје да Србија данас није таква.

“Србија данас није таква и осуђује сваку врсту насиља, и над припадницима власти и над представницима опозиције, а њима на част нека служи све што раде, само их молим да не покушавају да изазову насиље, а знам које су им идеје и шта ће покушати”, објаснио је председник.

Поручио је да ће се мир чувати.

“Чуваћемо мир и ухапсити свакога ко примењује насиље”, поручио је Вучић.

Подсетио је и да на демонстрацијама у Београду због његовог избора за председника Србије нико није повређен и нико није страдао.

“Полиција није интервенисала. Поносан сам на ту чињеницу, то је Србија слободе и демократије и верујем да ће таква бити у будућности”, истакао је Вучић.

Подели на: