Најновије вести

Вучић и Брнабићева са Гренелом и Болером

Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације ДФЦ Адамом Болером. Псоел састанка, симболично је отворена канцеларија америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду. Директор канцеларије биће Џон Јовановић.

 

Ричард Гренел је навео да су и председник Трамп и његова супруга Иванка изразили жељу да дођу у Београд.

“Ако се оствари да један амерички председник дође, и крајње је време да се то деси. Председник Трамп је решен да дође и ја једва чекам да га видим овде у Београду. Председник Трамп је са стране у администрацији. Ми смо данас овде јер је он човек са стране, који је веровао у овај процес. Осам година сам радио у УН и тамо се само прича о проблему. Ја сам веровао да кроз разговор са приватним сектором да нешто заиста може да се деси”, навео је Гренел.

Према његовим речима, потребна је једна година да покажемо да наше речи значе нешто. Очекујте од нас да остваримо отварање нових радних места.

“Политичке теме ће морати да сачекају”, напоменуо је Гренел.

Гренел: Увек ћемо поштовати своја обећања
Мислим да симболика, политичке теме ће већ наћи свој пут временом када људи буду видели да је економска нормализација могућа, смањиће се и број политичких борби, навео је Гренел.

“Наша посвећеност људима у Србији је та да ћемо увек поштовати своја обећања. Ово је највећа делегација која је дошла у Србију икада. У наредних 30 дана доћи ће у представници других агенција”, навео је Гренел.

Гренел: Држите нас за реч
Специјални изаслакник председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да САД хоће да испуе обећање које су раније дали.

“Не само да се бавимо речима и политичком симболиком, већ у корист народа. Хоћу да кажем народу Србије да нас држе за реч, не само за споразум у Вашингтону него и за три претходна споразума. Ми не стављамо само речи на папир, то је бесмислено. Важна је симболика, али она не да је храну на сто. Хоћемо да ова обећања претворимо у истинска радна места. Тражимо од људи из Србије да нас држе за реч. Морао сам да се помучим, да прођем кроз много проблема са обе стране. Не тражимо да се Србија слаже у свему са САД”, казао је Гренел.

Директор канцеларије ДФЦ-а у Београду Џон Јовановић рекао је да је ово за њега највећа част и одговорност и да је његов задатак економски развој региона и да Балкан постане симбол мира и просперитета.

“Регион у који ће да се млади враћају и запошљавају. Ја сам поносни држављанин САД српског порекла. Сматрам да је ова прилика јединствена за мене и регион. Брзина којом САД и ДФЦ су посвећена отварању канцеларије овде је невероватна”, казао је Јовановић.

Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер изјавио је да је споразум који је потписан у Вашингтону није само историјски, већ је и одраз тога да ова земља и регион неће бити заробљен у прошлости, већ да иде ка будућности.

“Дошао сам са представницима шест агенција САД. Дошли смо јер смо видели посвећеност променама. Канцеларија ће постати стална. Вође земаља су изабрале народ, а не политичке поделе, послове и економску снагу, а не оно што их је делило у прошлости”, казао је Болер.

Председник Александар Вучић навео је да је урађен добар посао и за српски и за албански народ.
“Градићемо путеве, пруге, један део секције смо решили са ЕУ, наставићемо да разговарамо и са САД. Много тога ћемо кренути да се договарамо. Са задовољством ћемо да чекамо састанке са нашим пријатељима из САД. Мали шенген је угаони камен”, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да долазак ДФЦ-а у Београд, кад оставимо по страни и симболички значај, тамо где Америчка развојна агенција хоће да инвестира тамо има будућности.

“Ми смо поносни што се у Београду отвара та канцеларија и што ће ти људи да гледају шта ћемо да урадимо. Ми смо у прошлој години имали трговински максимум са САД, тоје 854 милиона долара. Веујемо да то за пет година може да буде дсвоструки раст. То је једно од средстава спољнополитичког деловања САД. То је и развој, просперитет оних делова света где улажу новац”, указао је Вучић.

За Србију је, додаје, страшно важно што они хоће да учествују у гарантним шемама за микро, мала и средња предузећа.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре у Палати Србија да је Србија трговниске односе са САД на уговоран начин решила 1881. године.

“Од тада нисмо имачи овако важне споразуме”, нагласио је председник.

Наводи да није говорио после посете Вашингтону о ономе шта смо постигли, а постигнуто је, каже, много.

“Одшкринули смо врата старог пријатељства. И желим да се посебно захвалим председнику Трампу који је желео да саслуша и нас и који је имао довољно и стрпњљења и који је желео да покаже и поштовање за грађане Србије. Ми ћемо своје обавезе да испуњавамо”, истакао је председник Вучић.

Премијерка Ана Брнабић и извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер симболично отворили канцеларију те организације у Србији.

Почео састанак српске делегације са Гренелом и Болером
Почео је састанак делегације, коју предводи председник Александар Вучић, са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером.

Састанку присуствују и премијерка Ана Брнабић, као и министри Ивица Дачић, Зорана Михајловић, Бранислав Недимовић и Расим Љајић и председник ПКС Марко Чадеж.

Почео састанак српске делегације са Гренелом и Болером
Претходно је у резиденцији америчког амбасадора одржан састанак делегације америчке Развојне агенције ДФЦ са представницима Привредне коморе Београда и Приштине.

Споразум из Вашингтона и договори данас постигнути у Београду нису само речи на папиру, већ значе нове послове за људе који живе у овом региону, нова радна места и развој приватног сектора, изјавио је специјални амерички изасланик Ричард Гренел.

Гренел и представници ДФЦ-а стигли су у Београд синоћ из Приштине где су косовским премијером Авдулахом Хотијем потписали економски споразум.

Подели на: