Најновије вести

Вучић: Или компромис или ћемо уништавати и себе и једни друге

Све је на нама Србима и Албанцима, и наши односи и наша будућност – избор да ли ћемо да прихватимо компромисно решење или ћемо да уништавамо и себе и једни друге, поручио је председник Србије Александар Вучић, у интервјуу за албанску ТВ “Клан”.

 

“Што се Србије тиче, ми смо за компромисно решење спремни, а Албанци на Косову нека размисле о томе”, рекао је Вучић и додао: “То да једна страна прихвати све што друга жели – то се никада неће десити”

Упитан како може међународна заједница да помогне у овом случају, Вучић каже да ће сви морати,” вољно или невољно”, да помогну ако се Срби и Албанци договоре.

Све је на нама, наши односи и наша будућност је на нама, истакао је председник.

“Ако Срби и Албанци уреде своје односе једном заувек, као два највећа народа на Западном Балкану, неће у наредних 150 година имати било каквих проблема и могу економски највише да напредују”, каже Вучић и упозорава да ако то не урадимо, свима би могле да остану празне територије.

“То што је нас данас нешто више него вас – не значи ништа, сви ће ваши да оду у Швајцарску и Њујорк, сви ће наши да оду у Аустрију и Немачку, неки нови људи ће да се насељавају на нашим територијама у будућности”, објашњава Вучић.

“За мене је тешко што немамо компромис”

На питање да прокоментарише то што је било разних идеја, укључујући Тачијеву идеју о припајању тзв. Прешевске долине, што је имало пуно противника на Косову, укључујући и Аљбина Куртија који је сада победио на изборима, Вучић је констатовао да он (Вучић) никада није говорио о Прешеву, Бујановцу, а још мање о Медвеђи, питајући – откуд Медвеђа, те да се трудио да не прича ствари којима би “некоме могао да отежа посао”.

“Територија која је у спору је Косово и желео бих да људи разумеју да више од пола земаља света није признало његову независност”, поручио је Вучић и поновио да док Србија тражи компримисно решење, Албанци стоје на позицији “ми смо независна држава и ви морате да је признате”.

Поводом опаске да постоје мишљења да ће Србији после победе Аљбина Куртија на изборима бити теже да дође до таквог решења, председник Вучић каже да је њему “ионако било веома тешко”.

“Да будем искрен, за мене је тешко то што немамо компромисно решење”, рекао је, уз констатацију да он увек говори о озбиљним стварима, и да никада неће говорити о томе да је Курти вређао његову малолетну ћерку и увлачио је у политичке ствари, а да то, како каже, “часни људи не раде”.

“Одсуство Куртијеве одговорности”

Упитан шта тачно подразумева компромисно решење, уз опаску да је и у Србији био критикован да није био довољно јасан око тога, Вучић одговара отворено да “бити јасни не даје никакву шансу да се изгура било шта”.

“С каквим год предлогом решења да изађете, каквим год, бићете растурени и уништени у свакој, српској и албанској, јавности, било где, истог секунда”, сматра председник Србије.

На питање да ли би преговарао о признавању Косова, Вучић цитира Кенедија који је рекао: “како да преговарате са оним ко каже – шта је моје, моје је, али ‘ајде о ономе што је твоје о томе можемо да преговарамо, ту преговора нема”.

Коментаришући Куртијеву изјаву да неће Српску листу у својој влади, Вучић каже да то показује одсуство Куртијеве одговорности.

“Не поштујете неког које добио 95 одсто у оквиру свог народа, него ћете да радите са неким које ваш приватно Србин или вам се допада – ја не мислим да је то довољно одговорно, озбиљно. Ако не желите да радите са Српском листом онда то значи да ни са Србијом не желите да тражите компромисно решење. Не мислим да је то најбоља могућа порука, али немам ништа против, то је ваш избор”, каже Вучић.

А на питање шта мисли о Куртију и да ли очекује да Тачи остане део преговора Вучић каже да се не бави тиме.

“Мали Шенген – најлакши начин за превазилажење проблема”

Говорећи о повезивању у региону, укључујући иницијативу “мали шенген”, Вучић каже да он то жели као услов напретка.

“Сада хоћемо да направимо неки узорак, на основу чега би сви други могли да уђу да то виде, да виде да тиме не нарушавамо ничији суверенитет. То је најлакши начин за превазилажење проблема, укључујући Србе и Албанце”, каже Вучић.

Циљ је да се за људе обезбеди бржи проток, да роба иде брже, да трошкови буду мањи.

“А онда ће нам једног дана пасти на памет да све границе пролазимо без пасоша него са личном картом, а онда ћемо да укинемо те границе, не политичке, већ економске баријере”, каже Вучић и додаје да Еди Рама то одлично разуме, да је то у апсолутном интересу и албанског и српског народа.

На питање да ли планира посету Косову, каже: “Шта ја да планирам, кад ови не могу да се лоптају”.

“Знате да ја могу да уђем, и онда да правимо проблеме, али то ми не пада на памет. Ако једном будемо водили неке разговоре, онда ћу да дођем да се обратим свом народу, надам се да ће понекад неко од Албанаца желети да чује нешто”, каже Вучић.

Додаје да би волео да посети Албанију, Скадар, Валону: “Када сам био у Тирани сасвим сам се нормално осећао, најављивали су неке протесте против мене, и сад неки вичу овде, сваки дан је то код мене, навикао сам на то, ништа ново”.

Подели на: