Најновије вести

Вучић: Имамо америчку подршку за укидање такси

Председник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са америчким државним секретаром Мајком Помпеом. Састанак је трајао скоро два сата. “Нема сумње да имамо америчку подршку, јер и они мисле да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине, да бисмо могли на сваки начин и по сваку цену да сачувамо мир, гледамо у будућност и унапређујемо нашу економију”, рекао је председник Вучић.

 

Aлександар Вучић је рекао да је Мајк Помпео желео да чује шта је то што Србија мисли, пре свега по питању решавања косовског проблема.

“Рекао сам, чини ми се на најкраћи начин, која је то позиција Србије”, наводи председник Вучић.

Замолио је, каже, америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе које су наметнуте пре скоро годину дана.

“И по том питању нема сумње да имамо америчку подршку, јер и они мисле да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине, да бисмо могли на сваки начин и по сваку цену да сачувамо мир, гледамо у будућност и унапређујемо нашу економију”, истакао је председник.

“Ја сам говорио и о важности заштите наших сакралних објеката на КиМ, посебно имајући у виду последње случајеве који се на Косову догађају”, истиче председник Србије.

Говорио је, додаје, и да је Србија спремна, без обзира на то што то не доноси политичке поене никоме из власти у централној Србији, да чим се таксе укину, да се крене у отворени политички дијалог са Албанцима.

Истиче да није важна политичка цена коју морате да платите, јер људи у нашој земљи не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ са митовима.

“Од наших односа као два највећа народа на Западном Балкану зависи будућност региона. Што пре пронађемо договор осигураћемо будућност за људе”, каже Вучић.

Председник истиче да је задовољан “због чињенице да ми се чини да је оно што сам говорио изазвало пажњу секретара Помпеа”.

“Верујем да ће Америка још снажније желети да се укључи на различите начине у решавање проблема у региону из којег ми долазимо”, наводи Вучић.

Мајк Помпео је на Твитеру написао да је са српским председником имао “продуктиван ручак”, током којег су разговарали о дијалогу Београда и Приштине, као и европским интеграцијама Србије.

“Нормализација односа са Косовом ће ојачати стабилност и напредак Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице”, написао је амерички државни секретар.

Подели на: